Putin merge în Turcia în februarie. Vizita, la scurt timp după ce Ankara a deblocat intrarea Suediei în NATO, la schimb cu pachetul generos al SUA privind livrarea de F-16

Cătălin Costea |
Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să viziteze Turcia în februarie și să se întâlnească cu omologul său Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta “despre Ucraina și alte probleme”, după cum a anunțat agenția rusă de stat TASS citând un consilier al lui Putin.

Potrivit consilierului prezidențial Yuri Uşakov, cei doi lideri vor aborda “problema situației din Ucraina” la viitoarea întâlnire, discutând “inclusiv despre un posibil acord de pace”, dar nu a oferit mai multe detalii.

Cu excepția discuțiilor nereușite din primăvara lui 2022, nu au existat negocieri directe de pace între Ucraina și Rusia. Kievul a susținut categoric că o condiție necesară pentru orice discuții este retragere completă a Rusiei de pe teritoriul său.

Potrivit presei din Ucraina, Kremlinul  a dat semne în ultimele luni că ar fi dispus să discute despre un posibil acord de pace.

Acest lucru este însă privit cu multă suspiciune în mediile de securitate ucrainene și aliate, unde rezonează încă declarațiile recente ale lui Putin privind menținerea obiectivelor urmărite în februarie 2022, și unde se consideră aproape o certitudine că președintele rus nu va lua o decizie care să schimbe actualul curs al războiului până când se nu va stabili următorul președinte american, adică până în ianuarie 2025.

Prin urmare, vizita lui Putin la Ankara este văzută mai degrabă ca una de imagine și reasigurare a relației cu Erdogan, eventual de încercare a obținerii unor concesii privind accesul navelor militare ruse în Marea Neagră, după ce Ankara a dat undă verde aderării Suediei la NATO și a primit de la SUA un pachet mai mult decât rezonabil de achiziții și modernizare pentru uriașa sa flotă de F-16.

 

Turcia îl poate primi pe Putin

 

Vizitele internaționale ale președintelui rus au fost extrem de reduse de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023, pentru rolul avut în deportările copiilor ucraineni.

Turcia nu este parte semnatară a tratatului care a instituit Curtea Penală Internațională, cunoscut drept Statutul de la Roma al CPI, ceea ce înseamnă că nu are obligația de a-l reține pe președintele rus dacă acesta intră pe teritoriul său.

Poziționându-se ca un mediator între Ucraina și Rusia, Ankara a jucat un rol esențial în negocierea acordului de cereale care a permis reluarea comerțului maritim din porturile ucrainene în iulie 2022.

De la căderea acordului în iulie 2023, în urma renunțării unilaterale a Rusiei, Ankara a fost în contact atât cu Kievul, cât și cu Moscova, discutând opțiunile pentru restabilirea acestuia.

Erdogan a vizitat ultima dată Rusia în septembrie 2023, când s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru a discuta despre reluarea acordului cu cereale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel