Discurs de dictator: Biden “vorbește prostii”, Rusia nu doar că nu va ataca niciun stat NATO, dar vrea dezvoltarea relațiilor cu acestea

Cătălin Costea |
Data publicării:

Astăzi, 17 decembrie, canalul TV „Russia 24” a distribuit fragmente dintr-un interviu televizat cu președintele rus Vladimir Putin. Previzibil, liderul de la Kremlin a urmărit în discursu său identificarea și exploatarea elementelor care pot reprezenta fisuri în relația dintre Europa și SUA, iar pentru aceasta s-a centrat pe declarația recentă a președintelui american Joe Biden, potrivit căreia, dacă Ucraina este învinsă, Rusia ar putea ataca țări NATO.

„Rusia nu are niciun interes, nici geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar, să lupte cu țările NATO”, a declarat Putin catalogând cuvintele lui Biden drept „complet lipsite de sens”. Potrivit acestuia, Rusia este „interesată de dezvoltarea relațiilor” cu țările NATO, organizație pe care o numește însă „curtea din spate” a SUA.

Putin a făcut referire și la intrarea Finlandei în NATO, spunând că înainte această țară nu avea probleme în relațiile cu Rusia, dar acum vor apărea, deoarece Federația Rusă va concentra „anumite unități militare” în apropierea granițelor cu Finlanda.

Într-adevăr, pe 6 decembrie, într-un discurs adresat Congresului și dedicat sprijinirii Ucrainei, Biden a declarat că, în viitor, Federația Rusă ar putea ataca aliați NATO.

 

Polonia și țările baltice sunt cele mai expuse riscului unei invazii ulterioare ruse

 

Liderul american a subliniat că, dacă Putin continuă să avanseze, atunci după Ucraina va putea „ataca aliați NATO”. „Ca membru NATO, ne angajăm să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO. Atunci vom ajunge la ceea ce nu vrem și ceea ce nu avem astăzi: trupe americane care luptă cu trupele rusești”, a declarat textual Biden.

Unii politicieni și analiști occidentali consideră că Polonia și țările baltice sunt cele mai expuse riscului unei invazii ulterioare ruse, deși mai multe amenințări ruse au fost adresate direct și României, cele mai recente în contextul sprijinirii Ucrainei în primirea și întrebuințarea avioanelor de luptă F-16.

 

Rusia, posibil atac asupra unor țări NATO

 

O serie de personalități ruse, în special, președintele Ceceniei Ramzan Kadîrov, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, au vorbit, de asemenea, despre un posibil atac asupra unor țări NATO. Medvedev a amenințat în mod repetat Occidentul cu „Armaghedonul nuclear”, iar politologul Serghei Karaganov, apropiat Kremlinului, a propus direct lansarea unui atac nuclear asupra Poloniei.

Credibilitatea autorităților ruse privind intențiile declarate este însă una extrem de scăzută în condițiile în care, în urmă cu doi ani, negau categoric planurile de a invada Ucraina.

Cu o lună înainte de aceste evenimente, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că Rusia „nu este interesată” de războiul cu Ucraina: „Dacă depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Nu vrem războaie, dar nu vom permite ca interesele noastre să fie atacate nepoliticos sau interesele noastre ignorate”, a declarat acesta.

După ce a început invazia, Kremlinul a încercat să se justifice spunând că este o lovitură „preventivă”, deoarece Ucraina ar fi urmărit să atace „republicile” separatiste nerecunoscute Donețk și Lugansk, precum și Crimeea anexată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel