Putin: Armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Iskander rusească
Rachetă Iskander rusească

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie.

Liderul rus a spus acest lucru la o întâlnire cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko la Soci, potrivit agenției ruse de presă „RIA Novosti”, citată de publicația ucraineană „Europeiska Pravda”.

„În ceea ce privește cele mai sensibile aspecte pe care le-am convenit cu dumneavoastră, totul decurge conform planului. După cum știți, în perioada 7-8 iulie, pregătirea dotărilor relevante va fi finalizată, iar imediat vom începe măsurile legate de amplasarea tipurilor relevante de arme pe teritoriul dumneavoastră”, a spus Putin.

La sfârșitul lunii martie a acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un acord cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru a desfășura arme nucleare tactice în țara vecină.

Tot atunci, Putin a anunțat că a fost predat Belarusului complexul de rachete Iskander, care poate fi purtător de arme nucleare tactice.

Pe 25 mai, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat documente privind desfășurarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. În aceeași zi, Lukașenko a anunțat că armele nucleare ale Federației Ruse au început deja să fie transferate către Belarus.

Rusia și Belarus au încheiat, în luna mai, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Controlul asupra acestora va fi asigurat de la Moscova.

Documentul reglementează, în special, modalitățile de păstrare a armelor nucleare nestrategice rusești într-un depozit special de pe teritoriul Republicii Belarus. De asemenea, acesta asigură controlul părții ruse asupra armamentelor, iar decizia de întrebuințare este menținută la Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel