Urmărește emisiunea live



Provocare majoră a Rusiei. Un avion Su-27 a efectuat o incursiune de un minut în spațiul aerian al NATO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un moment în care tensiunile în Europa de Est, generate de acțiunile Federației Ruse privind destabilizarea Ucrainei și comasarea la granițele ucrainene a peste 100.000 de soldați, sunt tot mai mari, Kremlinul recurge la provocări și împotriva NATO, acțiuni ce pot da naștere unor incidente deosebit de grave.

În cursul zilei de ieri Ministerul Apărării din Estonia a confirmat oficial că pe data de 29 ianuarie 2022 un avion rus de tip Su-27 a violat spațiul aerian al țării baltice și implicit al NATO, micuța țară baltică fiind la granița Alianței.

Ca urmare a acestu incident, Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la Tallinn.

„Un avion de tip Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse a violat sâmbătă spațiul aerian al Estoniei. Incidentul a avut loc în apropierea insulei Vaidloo iar aeronava a survolat spațiul aerian al Estoniei timp de mai puțin de un minut. Aceasta efectua zborul cu transponderul oprit, fiind în afara posibilității de contact cu turnul de control în momentul în care spațiul aerian al Estoniei a fost încălcat”, a anunțat un comunicat oficial al Ministerului Apărării din Estonia.

Amintim că Rusia a solicitat oficial ca NATO să nu se mai extindă spre Est, fiind vizate Georgia și în special Ucraina, dar și revenirea la granițele din 1997 și demilitarizarea statelor care au aderat la Alianță după acest an, în cereri inacceptabile pe care Moscova le-a numit „garanții de securitate”, în contextul în care Kremlinul susține că se simte amenințat de NATO.

Cererea vizează și România, în special scutul de la Deveselu, obiectiv strategic care e o țintă permanentă a narativului rus.

Fostă republică sovietică, Estonia a aderat la NATO în 2004, împreună cu România.

 

Rusia ridică din umeri și spune că nu știe nimic despre un Su-27 care a intrat în spațiul aerian al NATO

 

De partea cealaltă Moscova neagă incidentul. Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, avioanele Su-27 nici măcar nu au operat în Marea Baltică la data de 29 ianuarie, dată în care Estonia a reclamat că aeronava militară rusă a efectuat o incursiune în spațiul aerian al NATO.

„Nu au fost efectuate zboruri cu avioane de luptă rusești de tip Su-27 deasupra Mării Baltice pe data de 29 ianuarie 2022”, s-a rezumat să precizeze Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția de presă rusă Tass.

„Forțele Aerospațiale Ruse desfășoară fiecare zbor cu respectarea strictă a normelor internaționale și normelor de utilizare a spațiului aerian, deasupra apelor neutre, fără a încălca granițele altor state”, a mai transmis Moscova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel