Protejarea rachetelor balistice, obiectiv strategic pentru Coreea de Nord

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Coreea de Nord ia măsuri pentru a-şi proteja arsenalul nuclear şi balistic de un eventual atac se arată într-un raport prezentat Consiliului de Securitate ONU. Potrivit Reuters, Fenianul a luat măsuri şi pentru a ascunde şi dispersa facilităţile sale de depozitare, asamblare şi testare a armamentului.

Raportul redactat de observatorii ONU îi este prezentat Consiliului de Securitate în condiţiile în care se fac pregătiri pentru un al doilea summit între Statele Unite şi Coreea de Nord în cadrul căruia să se discute despre denuclearizarea peninsulei coreene. Aceasta a fost convenită în cadrul primului summit dintre liderii celor două ţări, Donald Trump şi Kim Jong Un, însă nu s-au stabilit şi paşi concreţi iar Fenianul nu pare să se fi angajat serios în acest proces.

Delegatul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, se va întâlni miercuri cu un reprezentat al regimului nord-coreean în Phenian pentru a pregăti un summit în această lună între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, a anunţat luni Departamentul de Stat american. Biegun a precizat că speră ca această întâlnire cu noul omolog nord-coreean, Kim Hyok-chol, va produce un set de măsuri concrete pentru viitorul summit Trump-Kim.

Biegun, care a avut duminică şi luni discuţii cu oficiali sud-coreeni în Seul, a precizat că în timpul întâlnirii de miercuri va urmări, printre altele, să obţină o înţelegere comună asupra rezultatelor dorite ale “eforturilor noastre comune”.

Oficialii sud-coreeni au declarat că Seul şi Washington doresc să se ajungă la un compromis care să accelereze denuclearizarea Coreei de Nord – desfiinţarea principalului complex nuclear nord-coreean Yongbyon, lucru care ar putea fi “răsplătit” prin măsuri de către SUA, inclusiv încheierea oficială a războiului coreean din 1950-1953 şi crearea unui birou de legătură.

Însă unii observatori care monitorizează sancţiunile aplicate de ONU au declarat într-un raport confidenţial prezentat comisiei de sancţiuni din cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi văzut luni de Reuters, că “au descoperit dovezi privind o tendinţă constantă a Coreei de Nord de a dispersa locurile de asamblare, stocare şi testare”.

Misiunea nord-coreeană la ONU nu a răspuns imediat solicitării de a comenta raportul prezentat vinerea trecută membrilor Consiliului de Securitate.

Programul nuclear şi balistic nord-coreean face obiectul unor severe sancţiuni economice, însă acestea continuă să fie parţial eludate, se mai arată în raportul ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel