Propaganda Rusiei, subiectul zilei în Regat. Raportul oficial confirmă: Moscova are forța și capacitatea de a viza mai multe țări deodată

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Propagandă rusă
EXCLUSIV
Propagandă rusă

Pentru Regatul Unit, informația zilei se referă la publicarea mult așteptatului raport al Camerei Comunelor cu privire la amestecul rusesc în politica britanică. Raportul fost, în sfârșit publicat și este produsul finit al activității Comitetului pentru Informații și Securitate al Parlamentului Britanic.

Încă din anul 2013, acest comitet parlamentar a fost desemnat să supravegheze activitatea agențiilor de informații britanice. Aproape toate reuniunile sale se desfășoară în spatele ușilor închise, iar rapoartele sale sunt analizate de toate agențiile britanice de intelligence înainte de a fi făcute publice. Prin lege, Comitetul nu poate face publice rapoartele sale fără să le prezinte în prealabil spre aprobare biroului Primului Ministru. În trecut, rapoartele comitetului au avut nevoie de cel mult 10 zile pentru pentru a fi aprobate de premier. Totuși, aprobarea publicării acestui raport special, care se referă detaliat la interferența rusă în politica internă britanică, a durat mult mai mult. În sfârșit a fost publicat, după numeroase și inexplicabile întârzieri.

 

Principalele concluzii

 

Printre principalele concluzii ale acestui raport, una atrage serios atenția, mai ales că ea este marota preferată a actualei administrații americane. La presiunile geopolitice ale lui Donald Trump asupra aliatului britanic, noțiunea de securitate cibernetică, CyberSecurity, a devenit o obsesie, se pare națională. Că nimeni nu a văzut vreo dovadă reală a presupului spionaj orchestrat de către țările acuzate de așa ceva, nu mai este niciun secret. Folosirea acestor noțiuni noi, dar extrem de vagi nu par decât elemente abia deghizate ale unui naționalism economic.

Acesta este promovat agresiv, acum când globalizarea nu mai este la modă, prin prisma instrumentelor militarizate ale securității naționale. Iar această nouă abordare efectiv face rău economiei reale, care nu poate acționa, ca pe timpul lui Stalin, la ordinele aparatului de securitate național, dezvoltând piețe care nu există sau discriminând companii străine pentru că au o tehnlogie mai bună decât cea locală. De aceea este clar că există acum o cerință urgentă pentru introducerea unei doctrine sau set de protocoale și standarde, pentru a se asigura că există o abordare comună a spațiului cibernetic, în respectul total al suveranității tehnice naționale, dar și aceleia internaționale. In timp ce ONU a convenit că dreptul internațional, în special Carta ONU, se aplică în cyberspace, este încă nevoie de o mai bună înțelegere globală a modului în care acest lucru ar trebui să funcționeze în practica.

Ca toate documentele de acest gen, raportul este, într-adevăr, o lectură incomodă. Acesta arată că, nu doar agențiile britanice de informații, ci și agențiile de informații occidentale, în ansamblul lor, sunt, în continuare, incapabile să combată operațiunile psihologice online organizate de actori de stat străini - în primul rând Rusia - cu scopul de a influența politica occidentală la scară de mare masă.

 

Un fapt paradoxal - agențiile occidentale erau specializate în contracararea propagandei URSS

 

Acest lucru este ironic, deoarece agențiile de spionaj occidentale erau foarte bune pe timpul Războiul Rece în a contracara propaganda comunistă provenită din URSS. De fapt, în timpul Războiului Rece, asta este tot ceea ce au făcut. Au trecut mulți ani de atunci, iar numeroșii experți occidentali din acea vreme specializați în URSS s-au retras sau au murit. În plus, atacurile din 11 septembrie 2001 au deturnat atenția agențiilor de spionaj occidentale asupra terorismului, depărtându-le de noua Rusie, născută din destrămarea URSS. Între timp, la Moscova, Putin a reconstruit statul și a căutat să recupereze prestigiul internațional pierdut pe timpul dezastroasei administrații Elțin. Și fără a ne mira prea mult, este clar că planul de recuperare geopolitică a Rusiei include și o pagină din vechea carte de joc scrisă de către celebrul KGB: destabilizarea națiunilor occidentale prin operații psihologice care accentuează tendințele extremiste existente de la stânga sau la dreapta. Nimic nou sub soare, toate marile puteri ale lumii o fac, zi de zi, ceas de ceas. Numai că unele dintre ele se ascund sub faldurile valorile democrației liberale, pe când altele nu se mai obosesc cu această acoperire.

 

Operațiunea rusă se desfășoară pe internet

 

Un adevăr fundamental reiese din Raportul Comitetului pentru Informații și Securitate al Parlamentului Britanic despre Rusia. Acesta arată că internetul, în special media socială, au fost conductele majore ale operațiunilor psihologice ale Rusiei în Marea Britanie. Utilizarea mediei sociale face parte din tactica mai largă a Rusiei pentru destabilizarea politică a principalelor națiuni occidentale. În plus, în timp ce agențiile de informații occidentale au folosit media socială pentru a colecta informații, rușii au dezvoltat o expertiză în utilizarea acestor platforme pentru a modela opinii politice la scară largă. Lipsa de înțelegere a dinamicii social media din partea agențiilor de spionaj occidentale, care sunt de obicei mai sărace financiar și lipsite de resurse umane adecvate, nefiind educați în sensul real al cuvântului în cultura online, a adăugat la incapacitatea de a opri progresele Rusiei în domeniu.

 

Rusia are forța și capacitatea de a viza mai multe țări deodată

 

Mai important, raportul oferă o imagine clară că agențiile de spionaj britanice - și într-o oarecare măsură cei aflați în funcții de conducere - au subestimat gradul în care Marea Britanie a fost, în ultimii ani, o țintă a Rusiei. Concluzia este simplă iar assesmentul raportului este important din două motive: în primul rând, arată că serviciile de spionaj rusești au forța de muncă și capacitatea tehnică de a viza mai multe țări deodată - ceva ce pierduseră  în anii ’90. În al doilea rând, raportul arată că și alte țări ar trebui să fie foarte atente. Dacă Marea Britanie a fost o țintă sistematică, este posibil ca Germania, Franța, Spania, Italia, Canada și multe altele să fi fost supuse operațiunilor de influență online ale Rusiei.

Raportul mai arată, de asemenea, că spionii britanici au fost atât de copleșiți de această problemă, încât nici nu au știut cum să înceapă să o abordeze. Pentru a face acest lucru eficient, poate că Regatul Unit ar trebui să întrebe țările est europene, atacate de decenii de Rusia. Mai ales că Londra are nevoie de o regândire fundamentală a modului de colectare a informațiilor (nu în stilul infamului dosar Steele, care s-a dovedit o înșelătorie de zile mari orchestrată de chiar un spion al Marii Britanii).

Într-o lume din ce în ce mai rețelată și globalizată, unde dezinformarea devine rapid o armă în mâinile actorilor rău intenționați, exact miniciuna Steele a dovedit lipsa de profesionalism, etică și mândrie a celor care sunt chemați să apere Regatul Unit de influențele nefaste ale adversarilor săi. Probabil că din acest punct ar trebui Regatul Unit să pornească la modernizarea agențiilor sale de informații. Media socială devine putere pozitivă doar atunci când este folosită onest, de către oameni cinstiți și numai în numele adevărului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel