Propaganda rusă demonstrază că minciuna nu are frontiere | Moscova susține că SUA pregătește un atac cu substanțe chimice în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei respinge categoric insinuările Rusiei cu privire la presupusele arme chimice, instructorii militari de la companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din estul Ucrainei.

Pentru cine nu apucat să citească aberaţia zilei de ieri, vă informăm că ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a afirmat clar şi răspicat că mai mulţi contractori militari privaţi din Statele Unite au fost staționați în regiunea Donețk din estul Ucrainei și că pregătesc o serie de porovocari ’’folosind o substanță chimică necunoscută”.

După cum precizează cotidianul The Moscow Times, Serghei Șoigu a făcut aceste declarații în timpul unei ședințe a ministerului apărării de la Moscova în contextul îngrijorărilor tot mai mari exprimate de Occident că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina.

„Am identificat prezența a 120 de membri ai unor grupuri de mercenari din Statele Unite în orașele Avdiivka și Krasny Liman [staționați] pentru a comite provocări (…) cisterne cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdeevka și Krasny Liman pentru a comite provocări”, a susţinut Șoigu.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a reacţionat la prostiile spuse de Șoigu cu privire la prezenţa unor cisterne cu componente chimice neidentificate pe teritoriul Ucrainei

„Respingem categoric insinuările față de Ucraina făcute în cadrul ședinței consiliului de conducere al Ministerului Apărării al Federației Ruse. Declarațiile ministrului rus al apărării despre presupuse substanțe chimice, instructori ale unor companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din Donbas sunt încă un alt exemplu de dezinformare rusă’’, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko.

Nikolenko susţine că Rusia recurge la astfel de campanii de dezinformare ca o acoperire pentru provocări suplimentare din partea trupelor sale pe teritoriul ucrainean.

Carl Bildt, fost ministru de externe al Suediei şi actual copreședinte al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), a scris pe Twitter că declaraţiile lui Serghei Șoigu sunt o invenție care ar putea fi folosită pentru a motiva desfăşurarea unei noi invazii militare ruse în Ucraina. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi un răspuns „militar şi tehnic" în cazul în care rivalii săi occidentali nu vor pune capăt politicii lor considerată ameninţătoare de către Rusia, pe fondul creşterii tensiunilor în jurul Ucrainei.

„În cazul menţinerii liniei foarte clar agresivă a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri de represalii militare şi tehnice adecvate", a declarat Vladimir Putin în timpul unei intervenţii în faţa cadrelor armatei ruse şi ale Ministerului Apărării.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Ministerul de Externe a cerut conducerii ruse să înceteze retorica ostilă și să renunțe la limbajul ultimatumurilor.

Purtătorii de cuvânt ai Departamentului de Stat al SUA și Departamentului de Apărare au negat ambii dezinformarea răspândită de Șoigu și mass-media rusă despre presupusul complot al Ucrainei care implică „companii militare private” americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel