Propaganda de la Kremlin susţine că dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea este o ameninţare directă pentru Rusia

Cristian Soare |
Data publicării:
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi cea mai vocală portavoce a propagandei de la Kremlin, susţine că Rusia vede în dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, drept o "ameninţare directă" la adresa sa.

"De fapt, vedem aceasta ca pe o ameninţare directă la adresa Rusiei", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la afirmaţii făcute cu o zi în urmă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat miercuri în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) că "eliberarea" Crimeii este un "obiectiv" şi o "filosofie" naţionale. 

Trebuie menţionat ca Zelenski s-a referit însă la eforturile pe care Ucraina trebuie să le depună în domeniul diplomatic, şi nu la o intervenţie militară.

Cu toate acestea, Peskov face ce ştie mai bine şi recurge la distorsionarea informaţiilor, precizând în faţa jurnaliştilor de la Moscova că ’’o astfel de formulare semnifică faptul că regimul de la Kiev intenţionează să utilizeze toate mijloacele - inclusiv recurgerea la forţă - pentru a atentă la teritoriul rus."

Peskov a insistat să precizeze că Rusia are temeri privind o operaţiune militară a Ucrainei în Donbas, dar a uitat să spună şi că această regiune este scena unui conflict armat între forţele guvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti pro-ruşi, susţinuţi de la Moscova.

Peskov a estimat că "posibilitatea unei acţiuni militare" ucrainene în estul separatist "rămâne ridicată". "Constatăm o creştere în intensitate a acţiunilor provocatoare pe linia de contact", a opinat el, potrivit Agerpres.

Relaţiile între Rusia şi Ucraina au escaladat de câteva săptămâni, Moscova fiind acuzată de către Kiev şi Occident de comasarea de trupe la frontiera cu Ucraina în vederea atacării ţării vecine.

Rusia neagă orice planuri belicoase şi acuză în schimb că Ucraina constituie o "ameninţare" pentru ea, dar şi NATO pentru că doreşte să se extindă până la frontiera să.

 

Ucraina doreşte negocieri directe cu Rusia pentru a pune capăt conflictului armat din Donbas

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri 'negocieri directe' cu Rusia pentru a 'opri războiul' în estul ţării sale, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Moscova, acuzată că pregăteşte o invazie.

Kremlinul i-a răspuns în aceeaşi zi preşedintelui ucrainean, spunând că nu trebuie să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt conflictului armat din Donbas, ci cu separatiştii pro-ruşi, conform EFE.

''Trebuie să spunem adevărul, că nu putem opri războiul fără negocieri directe cu Rusia'', a declarat Zelenski într-un discurs în Parlament, precizând că nu îi este teamă de o conversaţie directă cu'' preşedintele rus, Vladimir Putin.

Estul Ucrainei se află în război cu separatiştii pro-ruşi din 2014, iar Moscova este considerată în general drept sponsor militar şi financiar, în ciuda dezminţirilor sale. Conflictul, care a provocat moartea a peste 14.000 de persoane din 2014 până în prezent, potrivit ONU, a izbucnit la scurt timp după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Zelenski a făcut apel la toate forţele politice din ţară să se unească pentru a readuce teritoriile sub controlul Kievului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel