Programul F-16 pentru Slovacia intră în linie dreaptă. Forțele Aeriene Slovace vor avea 14 avioane de luptă multirol F-16 Block 70/72

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane
Avioane F-16 Fighting Falcon americane

Pe 28 octombrie, o delegație militară condusă de ministrul Jaroslaw Nye a vizitat fabrica Lockheed Martin din orașul american Greenville, Carolina de Sud, unde se produc noile avioane de vânătoare F-16, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Slovacia.

Vizita ministrului a avut ca scop inspectarea procesului de producție a aeronavelor pentru Forțele Aeriene ale Republicii Slovace, precum și inițierea negocierilor privind stabilirea unui parteneriat strategic între Slovacia și SUA.

“Având în vedere că acesta este cel mai mare proiect de investiții din Republica Slovacă până în prezent, în cadrul modernizării Forțelor Armate ale Republicii Slovace, trebuia să vin personal la Lockheed Martin pentru a sublinia importanța pe care o acordăm acestui contract [...]. Achiziția de avioane de vânătoare F-16 nu este doar o achiziție de echipamente pe care țara le va folosi timp de decenii, ci și o oportunitate de aprofundare a parteneriatului strategic cu Statele Unite, a declarat ministrul slovac.

În decembrie 2018, guvernul de la Bratislava a semnat un contract în valoare de 1,8 miliarde de dolari cu producătorul Lockheed Martin pentru achiziția a 14 avioane de luptă multirol F-16 Block 70/72. În afara furnizării aparatelor, contractul prevede pregătirea a 22 de piloți și a 160 de specialiști de deservire la sol. 

Conform planificărilor, Forțele Aeriene Slovace ar trebui să primească primul avion în ultimul trimestru al anului 2022, iar întreg lotul de 14 aeronave să fie recepționat până la sfârșitul anului 2023. Dintre aceste aeronave, 12 sunt cu un singur loc, iar două cu două locuri.

La începutul anului 2018, Ministerul Apărării din Slovacia a anunțat că pregătește o soluție sistematică și pe termen lung pentru a asigura securitatea spațiului aerian, iar elementul de bază îl reprezintă înlocuirea avioanelor MiG-29 aflate în exploatare.

Principalii concurenți pentru înlocuirea avioanelor rusești au fost considerați F-16 și JAS-39 Gripen. În luna aprilie 2018, agenția americană de specialitate a informat Congresul despre posibilitatea de a vinde Slovaciei 14 avioane Lockheed Martin F-16 Block 70/72, iar în iulie 2018 Ministerul Apărării din Slovacia a luat decizia de a achiziționa aceste avioane.

Până în prezent nu sunt informații privind contractul de offset care ar fi putut însoțiți contractul de achiziție, însă, în cadrul vizitei, ministrul slovac a mulțumit reprezentanților Lockheed Martin pentru că au sponsorizat Spitalului Militar Central din Ružomberok, cu 30.000 de dolari, și a anunțat că urmează un sprijin suplimentar pentru Institutul de Istorie Militară din Slovacia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel