Programul de spionaj Pegasus a crescut cu 200% vânzările la telefoanele 2G în Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Israel Defense Forces @IDF official
Sursă foto: Israel Defense Forces @IDF official

Din cauza programului de spionaj Pegasus, vânzările de telefoane non-inteligente au crescut în Israel. Informațiile potrivit cărora poliția a plantat programul spion Pegasus în telefoanele cetățenilor, activiștilor, politicienilor și jurnaliştilor au revigorat piața dispozitivelor mobile non-inteligente, care nu sunt conectate la Internet în Israel.

Până acum, dispozitivele mobile care nu erau conectate la internet au fost preferatele publicului religios, care reprezintă 10% din cetățenii Israelului, dar situația s-a schimbat după tumultul provocat de dezvăluirea că poliția a plantat programul spyware Pegasus în dispozitivele cetățenilor.

Pegasus este un software de spionaj dezvoltat și vândut de NSO Group, cu sediul în Israel. Human Rights Watch a susținut într-un raport publicat la începutul acestui an că software-ul este descărcat în mod secret pe telefoanele mobile.

Odată încărcat pe dispozitiv, clientul îl poate transforma într-un instrument puternic de monitorizare cu acces complet la cameră, apeluri, fotografii, videoclipuri, microfon, e-mail, mesaje text și alte caracteristici, permițând persoanei țintă și persoanelor de contact să fie monitorizate.

Deși software-ul este capabil să pătrundă în telefoanele mobile inteligente, nu au fost înregistrate informații despre capacitatea sa de a pătrunde în dispozitivele celulare care nu sunt conectate la Internet.

Ministrul israelian de Finanțe, Avigdor Lieberman, a făcut aluzie la acest lucru, luni, când a postat pe Twitter o poză cu el, purtând un dispozitiv mobil care nu este conectat la internet.

"De ani de zile lumea mă întreabă cum mă descurc fără un smartphone. Astăzi toată lumea înțelege că mă descurc de minune!", a scris Lieberman.

Tweet-ul lui Lieberman a coincis cu publicarea de către cotidianul israelian Calcalist a unei analize despre poliția israeliană care a accesat smartphone-urile activiștilor, politicienilor și jurnaliştilor folosind programul spion Pegasus, fără permisiunea organelor judiciare.

Cotidianul israelian a publicat o listă cu 26 de activiști, politicieni și jurnaliști, despre care a susținut că au fost victime ale acestei încălcări legale.

Poliția israeliană nu a recunoscut oficial utilizarea regulată a acestui software, indicând doar că fost folosit, cu aprobare judiciară, împotriva a 3 persoane și a reușit să spargă telefonul mobil doar uneia dintre ele.

Guvernul israelian examinează credibilitatea raportului, fără a decide până acum să formeze un comitet oficial de anchetă. Cu toate acestea, informațiile s-au reflectat pe piața vânzărilor de dispozitive mobile neconectate la internet.

Site-ul de știri israelian Walla a susținut că, în timp ce cazul spyware zguduie poliția și sistemul juridic și politic din Israel, există și unii care sunt fericiți. Compania israeliană care importă dispozitive Nokia a fost citată că a raportat o creștere a vânzărilor de telefoane 2G cu 200%.

Potrivit datelor companiei, în ultimele trei zile au fost vândute 4.000 de telefoane mobile non-inteligente, în timp ce între 1.000 și 2.000 de dispozitive sunt vândute în săptămâni normale.

Pe baza prețurilor pieței din Israel, dispozitivele mobile care nu sunt conectate la internet costă aproximativ 10% din prețul unui dispozitiv inteligent mediu.

Aceste dispozitive, care nu sunt conectate la internet, sunt încă populare în rândul evreilor religioși, precum și al persoanelor cărora le este teamă să nu fie monitorizați.

"Este o creștere uriașă a vânzărilor de telefoane de generație mai veche, există o creștere nebună a vânzărilor de dispozitive care se limitează la apeluri și răspunsuri, crescând de nicăieri", a declarat Liav Ron, directorul mărcii Nokia din compania israeliană Hi Group.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel