Transportorul blindat Piranha 5. Viorel Manole: Probleme din partea furnizorului extern

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Viorel Manole, directorul PATROMIL, precizează într-un interviu acordat pentru Defense România că, contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, pentru livrarea celor 227 de transportoare blindate Piranha 5, nu este respectat de către furnizorul străin, ceea ce a dus în timp la influenţarea termenelor de livrare.

Viorel Manole a ţinut să precizez că managementul de la Compania Naţională Romarm, care deţine 15 filiale printre care şi Uzina Mecanică Bucureşti unde este programul Piranha 5 şi filiala Moreni unde este programul AGILIS cu germanii de la Rheinmetall, până de curând nu a fost unul performant şi cu viziune, dar acest lucru s-a schimbat odată cu numirea lui Claudiu Cucu în funcţia de director general al companiei.


Ce ţine de fapt pe loc contractul pentru transportorul blindat Piranha 5?

 

Directorul PATROMIL a atras atenţia că în momentul de faţă la Moreni este o problemă cu platforma care nu este omologată şi care nu corespunde din toate punctele de vedere. Dar, potrivit lui Viorel Manole ,,La Uzina Mecanică Bucureşti, unde s-a ales varianta cu General Dynamics, nu ar fi trebuit să fie probleme.’’

Contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, care deține firma elevetiana Mowag, a fost semnat în ianuarie 2018 pentru achiziția a 227 de transportoare blindate Piranha 5 și derivate. Primele 30 de bucăți vor veni direct asamblate din Elveția, iar următoarele 197 vor fi asamblate în România la Uzina Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.


Probleme din partea furnizorului extern

 

Directorul Patromil susţine că principala problemă care ţine pe loc buna desfăşurare a acestui contract este cauzată de modul în care furnizorul extern abordează înţelegerea.

,,Piranha 5 este o platforma pe care a dezvoltat-o şi omologat-o General Dynamics împreună cu constructorul european MOWAG.’ , a precizat Viorel Manole.

,,Am avut o experienţă foarte bună cu varianta Piranha 3, motiv care a argumentat încredinţarea directă către General Dynamics a contractului pentru Piranha 5, dar acestă încredinţare directă s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern. În hotărârea de guvern, furnizorul străin s-a obligat să implice industria românescă în participarea cu anumite echipamente.

Battle Management System, partea de comandă şi control, partea de turele, partea de software.'', a spus el, argumentând că ,,România este foarte bună pe software, inclusiv software cu implicaţii pe partea de securitate şi apărare.''

Viorel Manole a ţinut să aducă în atenţie faptul că furnizorul străin a început să încalce obligaţia asumată când s-a adjudecat, iar acestă încălare, treptată, a influenţat termenele de livrare prevăzute în contract, ceea ce a dus ca în momentul de faţă programul să fie întârziat. Potrivit Directorului PATROMIL, ,,dacă partea română, MApN, Ministerul Economiei şi Compania Naţională Romarm, nu adoptă o poziţie fermă erorile se vor acumula’’, precizând că ,,problema ar trebui să fie rezolvată cât mai urgent''.

„Întârzierea este cauzată şi faptului că General Dynamics nu vrea să respecte obligaţiile din contract şi ar trebui să existe ,,o poziţie fermă a Ministerului Apărării şi Ministerului Economiei'', a mai spus Viorel Manole.


 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel