Urmărește emisiunea live



Program nuclear. SUA și Coreea de Nord vor demara noi negocieri

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA şi Coreea de Nord vor demara într-o săptămână noi negocieri asupra programului de arme nucleare al Phenianului, au anunţat marţi cele două părţi, informează dpa.

"Oficiali ai SUA şi ai Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) plănuiesc să se întâlnească săptămâna viitoare", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, confirmând informaţiile venite marţi din partea Coreei de Nord.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe nord-coreean, Choe Son Hui, a declarat, citat de mass-media de stat, că negocierile vor începe sâmbătă, după contacte pregătitoare cu o zi înainte. Choe şi-a exprimat speranţa că "negocierile vor impulsiona dezvoltarea pozitivă a relaţiilor" dintre cele două ţări.

Preşedinţia sud-coreeană a salutat anunţul Coreei de Nord.

Locul noilor negocieri nu este precizat. Partea americană a refuzat să comenteze asupra locului sau perioadei exacte în care vor avea loc negocierile.

 

Pompeo, hotărât să poarte din nou negocieri

 

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că este hotărât să aibă noi negocieri cu această ţară asiatică izolată.

Recent, conducerea comunistă de la Phenian a semnalat că este deschisă unor noi negocieri, însă Choe a spus totodată într-un comunicat, luna trecută, că Washingtonul trebuie să vină cu noi propuneri care să mulţumească Phenianul.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit asupra unor negocieri de lucru în timpul unei întrevederi pe care au avut-o la frontiera intercoreeană la sfârşitul lui iunie.

În februarie un summit între cei doi lideri a eşuat, în Vietnam.

În timpul primei lor întâlniri, care a avut loc în iunie 2018 în Singapore, Kim a acceptat "denuclearizarea totală" a Coreei de Nord, însă fără angajamente concrete privind termene limită pentru dezarmarea arsenalului său nuclear.

În septembrie, Coreea de Nord a condiţionat succesul viitoarelor negocieri cu SUA de garanţii de securitate. De asemenea, Phenianul cere o relaxare a sancţiunilor împotriva sa.

Donald Trump afirmă că rămâne mulţumit cu situaţia în care Coreea de Nord nu lansează rachete cu rază de acţiune lungă şi nu testează arme nucleare, subliniind că regimul de sancţiuni al SUA se va menţine la acelaşi nivel până când vor fi înregistrate progrese în negocierile asupra programului nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel