Şeful Forţelor Armate Ucrainene, aspru criticat pentru declaraţiile privind intrarea războiului în faza pozițională: Militarii nu ar trebui să comenteze situația de pe front

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Adjunctul șefului administrației prezidențiale a Ucrainei, Igor Zhovkva, a criticat articolul de rezonanţă al Comandantului-şef al Forţelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pentru The Economist. Militarii nu ar trebui să comenteze situația de pe front pentru presă și să facă anumite aprecieri asupra situației, pentru că asta ușurează munca agresorului, a spus Zhovkva.

,,Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să comentez pentru presă, pentru publicul deschis, despre ce se întâmplă pe front, ce se poate întâmpla pe front, care sunt opțiunile. Pentru că atunci îi vom ușura munca agresorului", a declarat oficialul Biroului Prezidențial (OP).

Zhovkva a spus că, după publicarea articolului, birourile de conducere l-au sunat întrebând dacă războiul a ajuns într-adevăr într-o fundătură.

„Am primit un apel de la unul dintre liderii birourilor de conducere, iar aceștia sunt în panică și întreabă: „Ce să-i spun liderului meu? Suntem într-adevăr într-o fundătură?" Acesta este efectul pe care am vrut să-l obținem cu acest articol?", a spus Zhovkva.

Șeful adjunct al OP a sugerat că ar putea exista „un fel de plan strategic foarte profund”, dar, în general, conținutul articolului lui Zalujnîi îl surprinde, potrivit Unian (4 noiembrie).

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a spus, pentru The Economist (1 noiembrie), că războiul din Ucraina trece din faza de manevră în cea pozițională de uzură, iar această nouă situație este în avantajul Rusiei.

Inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la articolul lui Zalujnîi, dar mult mai diplomat: ”Acesta nu este un impas”.

La o conferință de presă (Kiev, 4 noiembrie, preluată de Unian) comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful statului nu a negat teza lui Zalujnîi, dar a menționat că Ucraina s-a aflat în situații mai dificile și a reamintit că pe 24 februarie 2022, toată lumea spunea că Ucraina nu va putea să reziste și va fi ocupată.

Potrivit lui Zelenski, dacă Ucraina cedează, ipotetic, o treime din țară Rusiei, atunci războiul nu se va încheia: "Acesta va fi doar începutul. El (președintele Rusiei, Vladimir Putin) nu se va mulțumi cu asta. Știm ce este un conflict înghețat. Ne-am tras concluziile".

Zelensky a subliniat că trebuie avut grijă de oameni.

,,Timpul a trecut - oamenii sunt obosiți. Toți sunt obosiți. Toți oamenii, indiferent de statutul lor. Acest lucru este de înțeles. Nu este nimic de spus în acest sens. Dar, nu suntem în niciun impas. Subliniez din nou acest lucru. Am vorbit deja despre asta. Aceasta nu este o știre. Rusia controlează cerul... Avem grijă de băieții și fetele noastre. Când nu controlăm cerul, nimeni nu vrea să-i abandoneze, așa cum Rusia își abandonează oamenii ca pe carne”, a adăugat preşedintele.

Totodată, șeful statului a spus și cum trebuie depășită această situație – interzicerea/limitarea severă a folosirii spațiului aerian de către adversar, reiterând solicitarea de sprijin antiaerian extern.

Zelenski a menționat, în special, venirea avioanelor de luptă F-16, dar a reamintit că trebuie așteptată finalizarea pregătirii piloților și mecanicilor ucraineni, care este un proces de durată mai mare.

"Există soluții rapide. Și nu sunt ceva complex tehnologic – apărarea antiaeriană. Am încercat, când există apărare antiaeriană pe front, toată lumea înțelege clar - armata merge înainte, aleargă, conduce, folosește echipamente. Și există anumite acțiuni contraofensive ", a subliniat Zelensky.

Șeful statului a adăugat că trebuie cooperat mai mult cu partenerii pentru a consolida apărarea antiaeriană și a debloca cerul, pentru „a oferi băieților noștri oportunitatea de a desfășura acțiuni ofensive”. Zelensky a spus că trebuie să ne gândim la azi, nu la mâine.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Alexei Danilov, a asigurat, în dimineața de 4 noiembrie, că Ucraina nu va semna capitularea sau va renunța, ci va continua lupta împotriva invadatorilor ruși și a reamintit că toți ucrainenii, fără excepție, trebuie să se implice în această luptă.

Comentariul autorului: Poziția exprimată de generalul Zalujnîi a surprins neplăcut conducerea politică a Ucrainei și, cel mai probabil, pare că acesta nu s-a consultat cu președintele înainte de a da interviul.

De asemenea, se pare că Zalujnîi a fost exclus din consultările privind deciziile la cel mai înalt nivel. Comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ucrainene a fost schimbat din funcție pe 3 noiembrie, fără ca Zalujnîi să știe despre acest lucru.

Președinția ucraineană a reacționat la această situație, precizând sec că propunerea corespunzătoare pentru demiterea comandantului FOS, a venit de la ministrul Apărării, potrivit Unian.

Nu este exclus ca eliberarea din funcție a generalului-maior Viktor Khorenko, până vineri șef al FOS ucrainene, să fie prima măsură dintr-un val de schimbări ca urmare a eșecului parțial al contraofensivei ucrainene. În interviul pe care l-a acordat publicației The Economist, Zalujnîi, probabil, a dat și un răspuns destul de elaborat, dar negativ, presiunilor probabile, venite din mediul intern sau extern de a accelera contraofensiva chiar dacă pierderile umane și materiale vor depăși anumite limite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel