Presa ucraineană: Capacitatea de luptă a crucişătorului Moskva, verificată cu câteva zile înainte de începerea invaziei ruse

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul ucrainean Obozrevatel face o dezvăluire destul de interesantă cu privire la crucișătorul rus „Moskva”. În luna februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să înceapă agresiunea militară asupra Ucrainei, comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Igor Osipov, a verificat personal capacitatea de luptă a navei amiral Moskva. Mai precis, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră a verificat în cadrul unui exerciţiu militar capacitatea crucișătorul „Moskva” de a respinge atacurile aeriene inamice. 

Cotidianul Obozrevatel precizează că aceste informaţii au fost prezentat chiar de către presa rusă cu câteva zile înainte ca Rusia să înceapă aşa zisa ''operaţiune militară specială'' împotriva Ucrainei, mai precis pe 18 februarie.

Pentru a verifica capacitatea de luptă a crucișătorul „Moskva”, amiralul Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre a mers personal la locul în care nava era desfăşurată.

Rapoartele mass-mediei ruse, la care cotidianul ucrainean face referire, relatau la momentul respectiv că exercițiile la care a participat crucișătorul „Moskva” au inclus simularea respingerii unui atac inamic care vizează porturile Flotei ruse de la Marea Neagră.

După cum bine ştim, până la această oră sunt vehiculate două versiuni ale incidentului care a dus la scufundarea crucișătorul „Moskva”: Ucraina susţine că pe 13 aprilie forţele sale armate au lovit nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră cu două rachete anti-navă trase din sistemul de apărare costieră Neptun, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat în urma unui incendiu, iar muniţia de la bord a explodat. 

Potrivit unor informații neconfirmate până la această oră şi vehiculate de presă ucraineană, în momentul producerii incidentului care a dus ulterior la scufundarea navei - în timp ce aceasta era remorcată de ruşi către un port - la bord se afla înaltul comandament al Flotei Mării Negre a Federației Ruse, inclusiv amiralul Osipov, care inspectase anterior crucișătorul.

Nota autorului: Dacă crucișătorul rus „Moskva” chiar a fost lovit de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun - versiune care este mai mult luată în calcul decât cea furnizată de ruşi - acest lucru este o lovitură grea de imagine pentru capabilităţile militare cu care Rusia se laudă, deoarece ceastă navă, chiar dacă a fost supusă periodic unor verificări de rutină, nu a reuşit să treacă cel mai important test şi anume să reziste în condiţii reale de conflict, direct pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel