Presa rusă de stat în degringoladă. După ce agențiile de presă au anunțat “o regrupare” a trupelor ruse “în poziții mai avantajoase” mai la est de Nipru, știrile au fost retrase

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit agenției de presă TASR din Slovacia, care citează informații publicate de agenția Reuters, pe 13.11.2023, două agenții de știri de stat din Federația Rusă au lansat luni o serie de avertismente privind deplasarea trupelor rusești “în poziții mai avantajoase” la est de Râul Nipru. După câteva minute, știrile au fost retrase, fapt ce evidențiază confuzia din sistemul militar rus și acoperirea mediatică a situației de pe câmpul de luptă.

Agenția de presă RIA Novosti a publicat pe 13 noiembrie trei avertismente scurte potrivit cărora comandamentul rus din apropierea Niprului a decis să mute trupele mai la est de râu. Mai mult, comandanții militari ruși au anunțat că, după “regrupare”, unele trupe vor fi eliberate, astfel încât acestea să poată fi transferate pe alte fronturi. Câteva minute mai târziu, RIA Novosti a retras toate cele trei alerte, fără niciun fel de explicație.

La rândul său, agenția de presă de stat Tass a publicat o singură informație pe această temă, pe care ulterior a retras-o. Reprezentanții agenției au spus că a fost vorba despre o greșeală și le-au cerut scuze cititorilor.

“Trimiterea unui raport fals despre regruparea trupelor… presupus a fi în numele Biroului de presă al Ministerului rus al Apărării reprezintă o provocare”, a anunțat ulterior ministerul, citat de portalul rusesc de știri RBK.

Reprezentanții militari ruși au informat săptămâna trecută că au fost oprite eforturile ucrainene de a stabili un cap de pod pe malul estic al Niprului.

Însă, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a subliniat că operațiunile terestre continuă pe malul stâng al Niprului, în zona localității Krynky.

Comentariul autorului: În cursul zilei, degringolada presei ruse de stat a fost comentată intens pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram.

Majoritatea opiniilor exprimate de utilizatori au considerat că știrea prezentată de agențiile de presă RIA Novosti și Tass are un sâmbure de adevăr. Potrivit comentariilor, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au cochetat cu ideea “regrupării” trupelor din Regiunea Herson “pe poziții mai favorabile”, însă, ulterior au decis ca militarii să rămână pe loc.

De la începutul conflictului din Ucraina, trupele ruse au mai fost “regrupate” în mai multe zone, în fapt, fiind retrase din poziții înaintate, care nu au mai putut fi susținute. Primul caz a fost înregistrat în Regiunea Kiev, iar următorul în Regiunea Harkov. În fine, cea de-a treia “regrupare” s-a produs chiar în Regiunea Herson, unde trupele ruse au fost mutate pe malul stâng al Niprului. Aflat la acea dată la conducerea grupării de trupe din Ucraina, generalul Surovikin a considerat că militarii ruși nu pot să ocupe poziții sigure pe malul drept și a renunțat inclusiv la localitatea Herson.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel