Presa iraniană: Cel care a orchestrat uciderea lui Soleimani, șef CIA, se afla la bordul avionului prăbușit în Afganistan

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful CIA „care a orchestrat asasinarea generalului Soleimani se află printre cei uciși în avionul militar american s-a prăbușit în Afganistan”, susține agenția de știri iraniană Mehr News, citată de dailymail.

Agenția de știri iraniană Mehr News a anunțat că un șef CIA care a ajutat la planificarea asasinării generalului Qassem Soleimani a fost ucis într-un accident de avion, ieri, în Afganistan. Anunțul extrem de îndoielnic vine după ce ieri Pentagonul a negat că talibanii ar fi doborât avionul de comunicații E-11A, dar a declarat că s-a prăbușit în districtul Dih Yak.

SUA nu au oferit detalii despre victime, dar mass-media iraniană și site-urile de știri apropiate de Kremlin au susținut că printre morți se află și Michael D'Andrea, un șef al CIA creditat cu vânarea lui Osama bin Laden, cunoscut sub numele de "Prințul întunecat" și "Ayatollah Mike" .

Agenția de propagandă iraniană, Mehr News, a anunțat astăzi că D'Andrea, care a jucat 'un rol esențial în multe acte de teroare, inclusiv asasinarea comandantului Forței Quds a IRGC, generalul Qasem Soleimani', a fost ucis.

Acesta a citat site-ul pro-Kremlin Veterans Today, care a citat surse ruse de informații care susțin că D'Andrea a fost ucis și informații vitale de la bordul avionului au ajuns în mâinile talibanilor. Acesta a susținut că avionul nu era un avion standard de comunicații al SUA, ci centrul de comandă mobil al lui D'Andrea.

 

Intoxicare?

 

Numele lui D'Andrea a început să fie vehiculat tot mai des pe canalele Farsi, ca loviturii SUA, prin care generalul Soleimani a fost ucis la Bagdad la începutul acestei luni.

Potrivit agenției de stat Tasnim - care are legături puternice cu IRGC - „D'Andrea este cea mai proeminentă figură din CIA din Orientul Mijlociu”.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a susținut ieri că mai mulți ofițeri americani de rang înalt se află printre morți, după ce avionul s-a prăbușit la ora locală 13:10.

 

Nimic clar, doar presupuneri

 

 

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că nu există indicii că avionul a fost doborât de focul inamic. Unul dintre oficiali a spus că se crede că la bordul avionului militar erau mai puțin de 10 persoane. „Conform informațiilor noastre, există patru cadavre și două persoane de la care erau în viață lipsesc”, a mai spus un oficial american.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că forțele afgane susținute de sprijinul militar american au încercat să ajungă în zona unde s-a prăbușit avionul și s-au confruntat cu luptători ai grupării militante islamiste. Tentativa a fost respinsă, însă, a adăugat că talibanii vor permite accesul unei echipe de salvare pentru a recupera cadavrele de la locul accidentului, anunță Reuters.

"Luptătorii talibani din teren au numărat șase cadavre la locul unde a căzut avionul SUA", a spus el, adăugând că, ar putea exista mai multe victime, fiindcă focul a transformat totul în cenușă.

Vezi și: Talibanii au respins o tentativă a forţelor afgane de a ajunge la avionul american prăbuşit în Ghazni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel