Presa: Asasinul de la Berlin are legături cu serviciile secrete ruse

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cetățeanul georgian Zelmikhan Hangoșvili, etnicul cecen care a fost împușcat mortal în centrul Berlinului pe 23 august.
Cetățeanul georgian Zelmikhan Hangoșvili, etnicul cecen care a fost împușcat mortal în centrul Berlinului pe 23 august.

Suspectul reținut săptămâna trecută pentru uciderea unui cetățean georgian la Berlin, avea un pașaport, al cărui număr îl leagă de serviciile de informații ruse, relateaza publicatia germana Der Spiegel, transmite paginaderusia.

Zelimhan Hangoșvili, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis pe 23 august în parcul Kleiner Tiergarten din centrul Berlinului. Martorii au relatat că asasinul s-a apropiat de bărbat mergând pe o bicicletă și l-a împușcat în cap de două ori, apoi a fugit.

Hangoșvili a luptat în cel de-al doilea război cecen din Caucazul de Nord, în anii 2001-2005, fiind comandant pe linia frontului și un aliat apropiat al președintelui cecen rebel, Aslan Mashadov.

Zelimhan provenea dintr-o comunitate de ceceni etnici dintr-o regiune muntoasă a defileului Pankisi din Georgia. În Germania a plecat, după ce, în 2015, a supraviețuit unei tentative de asasinat în capitala Georgiei, Tbilisi.

La scurt timp după crima de la Berlin, poliția l-a prins pe suspect, care a aruncat în râu bicicleta, arma cu care a tras și alte dovezi.

O investigație realizată de Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat și The Insider a constatat că suspectul părea să fi intrat în UE cu documente falsificate.

Conform informațiilor despre viză, numele bărbatului este Vadim Andreevici Sokolov, în varsta de 49 de ani, născut în Irkutsk. El și-a indicat adresa de domiciliu la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, nimeni cu numele presupusului criminal nu a putut fi găsit nici în registrul național al pașapoartelor din Rusia și nici în registrul permiselor de conducere.

Pe de altă parte, numărul pașaportului suspectului a fost emis de o unitate a Ministerul Afacerilor Interne, care anterior a emis documente pentru serviciul de informații al armatei – GRU. Suspectul a ajuns în Europa prin aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Kremlinul a declarat miercuri că asasinatul de la Berlin nu are nicio legătură cu statul rus sau cu institutiile sale oficiale.

Vezi și: Lider cecen asasinat la Berlin

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel