Premieră pentru F-35: Rachetă de croazieră interceptată de un F-35. Performanța, realizată în condiții de război de un Adir israelian (Video)

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Premieră pentru avionul de generația a V-a de producție americană F-35 Lightning II după ce un aparat de zbor a interceptat cu succes o rachetă de crozieră.

Performanța a fost realizată de către un F-35 Adir, versiunea modificată a F-35 aflată în dotarea Forțelor Aeriene Israeliene.

IDF (Forțele de Apărare Israeliene) au anunțat la finalul săptămânii trecute că un F-35I Adir a doborât o rachetă de croazieră în contextul războiului declanșat de Hamas împotriva Israelului.

Aceasta e prima interceptare a unei rachete de croazieră de către un avion de luptă stealth de fabricație americană, de tip, F-35.

F-35I ale Israelului sunt echipate atât cu rachete AIM-9X Sidewinder, cât și cu rachete Aim-120 AMRAAM.

„În ultimele zile o rachetă de croazieră a fost lansată din sud-est către spațiul aerian israelian, fiind detectată de sistemele și radarele IAF (n.r. - Forțele Aeriene Israeliene). După ce au urmărit traiectoria rachetei de croazieră, avioanele de luptă Adir (n.r. - F-35 israeliene) au angajat ținta și au interceptat cu succes racheta”, se arată într-un comunicat al IDF.

IDF nu precizează cine ar fi lansat racheta.

E foarte posibil, având în vedere că racheta a fost lansată din sud-est, ca rebelii Houthi din Yemen, un proxy al Iranului, să fie în spatele acestui incident.

Cert e că e pentru prima dată când un F-35 interceptează o rachetă de croazieră. IDF a publicat și un scurt material video cu interceptarea.

 

 

Israelul a aprobat recent achiziția a încă o escadrilă de F-35 

 

2. F-35 Adir.... (f-35-israel_08490700.jpg)

F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului

Israelul a aprobat în vara acestui an achiziţionarea unei a treia escadrile de avioane de vânătoare F-35, în cadrul unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari.

Avioanele F-35 ale Israelului au fost declarate operaționale în 2017 și au fost folosite în luptă în 2018 pentru prima dată. Israelul a semnat un acord pentru  a cumpăra încă 25 de avioane în iulie . Țara va avea în cele din urmă 75 de avioane din a cincea generație.

Cele 25 de aparate suplimentare, produse de Lockheed Martin, vor majora numărul de avioane F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene la 75, a subliniat ministerul Apărării din Israel, în momentul anunțării achiziției. Acest contract va fi finanţat prin intermediul pachetului de ajutor pentru apărare pe care Israelul l-a primit din partea SUA.

Israelul a fost prima ţară după SUA care a achiziţionat avioane de vânătoare F-35, cu tehnologie stealth. În mai 2018, forţele sale aeriene au anunţat că Israelul este prima ţară care a folosit acest aparat în luptă. F-35 mai este cunoscut sub numele de Joint Strike Fighter, iar în Israel sub numele evreiesc "Adir".

CITEȘTE ȘI: F-16 și F-35 israeliene sunt pregătite să distrugă inamicul în nord. Va recurge Iranul la decizia nesăbuită de se lua la „trântă” cu SUA?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel