Israelul va achiziționa o a treia escadrilă de avioane F-35, având în cele din urmă o flotă formată din 75 de aeronave de generaţia a V-a

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Israelul a aprobat achiziţionarea unei a treia escadrile de avioane de vânătoare F-35, în cadrul unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari, a anunţat duminică Ministerul Apărării israelian, informează Reuters.

Cele 25 de aparate suplimentare, produse de Lockheed Martin, vor majoră numărul de avioane F-35 ale forţelor aeriene israeliene la 75, a subliniat ministerul, adăugând că acest contract va fi finanţat prin intermediul pachetului de ajutor pentru apărare pe care Israelul l-a primit din partea SUA.

Israelul a fost prima ţară după SUA care a achiziţionat avioane de vânătoare F-35, cu tehnologie stealth. În mai 2018, forţele sale aeriene au anunţat că Israelul este prima ţară care a folosit acest aparat în luptă. F-35 mai este cunoscut sub numele de Joint Strike Fighter, iar în Israel sub numele evreiesc "Adir".

Lockheed Martin şi producătorul american de motoare Pratt&Whitney au convenit să implice companii israeliene în domeniul apărării în producţia de componente pentru industria aerospaţială, a mai amintit ministerul israelian.

Joshua Shani, CEO al Lockheed Martin Israel, a declarat că firma este "onorată că guvernul israelian și-a anunțat intenția de a achiziționa alte F-35".

Israelul acceptase anterior să achiziționeze 50 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin. Acestea sunt livrate în loturi de câte două și trei până în 2024.

Până în noiembrie 2022, fuseseră livrate 36 de avioane F-35i.

Primele două avioane F-35 ale IAF au sosit în decembrie 2016. Aproximativ un an mai târziu, avionul de luptă invizibil - cunoscut în Israel sub numele de Adir - a fost declarat operațional, iar la câteva luni după aceea, șeful forțelor aeriene a dezvăluit că avioanele au efectuat primele misiuni de bombardament, ceea ce face ca Israelul să fie prima țară care recunoaște că a folosit avioanele în mod operațional.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel