Premieră în NATO: Alianța își alertează forța de reacție rapidă pe fondul concentrării trupelor ruse la granița cu Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pentru prima dată, NATO reacționează cu măsuri concrete la desfășurarea de trupe rusei la granița cu Ucraina. Forțele sale de răspuns în caz de criză trebuie să fie pregătite să acționeze mai rapid. Prin aceasta, alianța dorește să asigure protecția membrilor est-europeni.

Potrivit unui articol din 22 decembrie al publicației germane WELT, care citează un înalt reprezentant al NATO, decizia de a pune în alertă maximă Forța de Răspuns a NATO (NRF – NATO Response Force) de 40.000 de militari a fost luată de Consiliul Nord-Atlantic (NAC) datorită concentrării trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina.

În conformitate cu această decizie, forța întrunită cu pregătire foarte înaltă (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force), cunoscută ca vârful de lance al NATO în cadrul NRF, și-a scurtat la cinci zile perioada de desfășurare într-o zonă de criză, în loc de șapte cum era anterior. Forța multinațională VJTF este condusă până la sfârșitul anului de Turcia și are un efectiv de aproximativ 6.400 de militari.

Alte unități ale NRF, printre care forțele speciale și detașamentele de logistică, au fost, de asemenea, puse în alertă ridicată, pentru a fi desfășurate cât mai rapid, în caz de criză.

 

Măsurile NATO sunt defensive

 

Potrivit informațiilor WELT, decizia de trecere a NRF la un nivel de alertă superior a fost luată săptămâna trecută de Consiliul Nord-Atlantic, în care sunt reprezentate toate țările membre. Anterior, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul american Tod D. Wolters, propusese ca țările NATO să își scurteze perioadele de mobilizare.

Un purtător de cuvânt al NATO nu a vrut să confirme public noile rezoluții. Acesta a precizat, însă, pentru WELT: „Creșterea militară remarcabilă a Rusiei în jurul Ucrainei este nefondată și subminează securitatea în Europa. Aliații NATO au arătat clar că Rusia trebuie să fie transparentă și să reducă tensiunile și, de asemenea, precizăm că orice agresiune ulterioară va avea costuri și consecințe. Politica NATO față de Rusia rămâne consistentă: apărare și dialog”.

„Măsurile NATO sunt defensive, adecvate și în conformitate cu angajamentele noastre internaționale. Rămânem vigilenți și vom lua întotdeauna toate măsurile necesare pentru a ne proteja aliații și a-i apăra de orice fel de amenințare”, a continuat purtătorul de cuvânt.

NRF este o forță multinațională, avansată din punct de vedere tehnologic, formată din elemente de forțe terestre, aeriene, maritime și de operații speciale, care sunt desfășurate rapid, în caz de criză.

 

NRF are patru componente

 

NRF are patru componente:  (1) elementul de comandă și control bazat pe structura mobilă din Comandamentul Forței Întrunite; (2) VJTF; (3) Grupul următor al forțelor inițiale (Initial Follow On Forces Group) compus din structuri care intră în acțiune după desfășurarea inițială a VJTF. Este format din două brigăzi mecanizate; (4) Grupul extins al forțelor de răspuns (Response Forces Pool - RFP) format dintr-un spectru larg de capabilități militare, care cuprinde unități de comandă și control, luptă și sprijin.

Nucleul VJTF este constituit din Brigada 66 Infanterie Mecanizată din Turcia, formată din 4200 de militari. Din VJTF mai fac parte unități din Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.

În mai și iunie 2021, VJTF a fost dislocată în România pentru a participa la exercițiul Steadfast Defender 2021.

De la 1 ianuarie 2022, VJTF va avea ca element central brigada mecanizată franco-germană a Eurocorpului (Corpul de Armată al UE), formată din aproximativ 6.000 de militari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel