Președintele Letoniei a promulgat legea privind publicarea documentelor KGB

S.I. Catalin / 14 oct 2018 / 11:08

Președintele Letoniei, Raimonds Vējonis, a promulgat o lege privind publicarea online a documentelor Comitetului Securităţii Statului (KGB) din perioada Republicii Sovietice Socialiste Letone, adoptată de Seim (Parlamentul unicameral, n.red).

Raimonds Vējonis a declarat că, ,,în Centenarul statului leton, acestei chestiuni trebuie să i se pună punct, deşi informațiile care vor fi publicate în acest an vor fi incomplete, iar numele în sine nu vor spune nimic despre ceea ce a făcut o persoană sau alta".

"Înainte de a ne grăbi să tragem concluzii, este important să așteptăm și să vedem mai multe informații.Trăgând concluzii în grabă, riscăm să creăm o înțelegere falsă a istoriei", a avertizat preşedintele Letoniei.

Potrivit legii promulgate de Raimonds Vējonis, mai multe documente ale Comitetului Securităţii Statului (KGB) din perioada Republicii Sovietice Socialiste Letone trebuie publicate pe internet până la 31 decembrie 2018. Se preconizează că vor fi publicate, printre altele, registre care conţin dosarele personale şi de serviciu ale agenților KGB şi ale celor care au fost excluși din organele securităţii, precum şi materiale privind recrutarea eşuată a unor persoane.

Începând cu 1 mai 2019, Letonia planifică să publice şi alte documente din perioada KGB, scrie publicația ucraineană Evropeiska Pravda, citată de Rador. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy