Poziția României, după ce SUA au făcut apel la o coaliție împotriva Chinei. Bucureștiul va face o evaluare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre poziția României, ca urmare a apelului secretarului american de stat american Mike Pompeo care a invitat comunitatea internaţională la constituirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara China.

Întrebat cu privire la poziționarea țării noastre pe acest subiect, președintele Klaus Iohannis a admis că balanța geopolitică de putere se schimbă și a transmis că România a luat act de solicitarea Statelor Unite ale Americii, urmând ca Bucureștiul să efectueze propria evaluare.

„Este evident că balanța geopolitică de putere de schimbă, așa cum se schimbă balanța economică geopolitică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi. Poate nu atât de direct precum pe alții, dar toată lumea e afectată de schimbările în balanța puterii globale.

Am luat act de această declarație. Vom face propria evaluare. Vă asigur că diplomația română are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni.

 

Pompeo vrea o coaliție internațională împotriva Chinei

 

Amintim că secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat în urmă cu câteva zile comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara "ameninţarea" reprezentată de China, acuzând Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese.

"Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament", declara, la vremea respectivă, de la Londra, Mike Pompeo.

Totodată, în contextul pandemiei de COVID-19, șeful diplomației americane a acuzat OMS că este o organizație "politică" şi l-a acuzat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, că "a fost cumpărat de guvernul chinez", căruia i-ar datora alegerea la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății.

Relațiile dintre SUA și China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, fapt recunoscut atât de Washington, cât și de Beijing. De partea cealaltă, China acuză Occidentul şi în special SUA de isterie antichineză şi de comportament colonialist.

CITEȘTE ȘI: SUA și Australia au anunțat o 'alianţă indestructibilă' împotriva Chinei. Alianța implică inclusiv cooperare militară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel