SUA cheamă comunitatea internațională la o coaliție anti-China. Pompeo atrage atenția asupra amenințării Partidului Comunist Chinez

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mike Pompeo și Donald Trump
Mike Pompeo și Donald Trump

Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara "ameninţarea" reprezentată - potrivit lui - de China, acuzând Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese, informează Reuters.

Preşedintele american Donald Trump identifică China drept principalul rival al SUA şi l-a acuzat pe omologul său chinez Xi Jinping că profită de comerţ şi nu spune adevărul despre pandemia de coronavirus, pe care Trump o numeşte "ciumă chineză".

Şeful diplomaţiei americane a denunţat China ca fiind o ţară agresivă, citând revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, diferendele cu India şi epidemia legată de coronavirus pe care - consideră Mike Pompeo - China a exploatat-o în mod "inacceptabil". El nu a oferit însă nicio probă despre felul în care China a exploatat pandemia de coronavirus, notează Agerpres care citează Reuters.

"Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament", a declarat Mike Pompeo în faţa presei, avându-l alături pe ministrul britanic de externe Dominic Raab.

"Vrem ca fiecare ţară dornică de libertate şi de democraţie să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă pentru ea Partidul Comunist Chinez", a spus el, salutând discuţiile "deschise" cu responsabilii britanici.

"Credem că lumea întreagă trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate ţările, inclusiv China, se comportă într-un mod care să fie adecvat ordinii internaţionale", a declarat Mike Pompeo, citat de AFP.

China acuză ţările occidentale şi în special SUA de isterie antichineză şi de comportament colonialist.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel