Portavionul USS Abraham Lincoln a trecut fără incidente prin strâmtoarea Ormuz

Eduard Pascu |
Data publicării:

Portavionul american USS Abraham Lincoln a traversat fără incidente marţi strâmtoarea Ormuz, a anunţat Pentagonul, o premieră de la distrugerea la 20 iunie a unei drone americane de către Iran în această zonă, informează AFP, citează Agerpres.

Prin trecerea grupului aeronaval prin această strâmtoare strategică între Iran şi Emiratele Arabe Unite (EAU), în direcţia Golfului, Washingtonul doreşte 'să demonstreze determinarea' SUA de a face să fie respectată libertatea de navigaţie, precizează comunicatul US Navy. Această traversare era planificată şi s-a desfăşurat fără incidente, mai indică textul.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, care a vorbit sub rezerva anonimatului, "schimburile" între militarii americani şi gărzile de coastă iraniene au fost 'corecte şi profesioniste'.

Data trecută când un portavion american a traversat această strâmtoare, prin care tranzitează o treime din petrolul brut mondial transportat pe cale maritimă, a fost în aprilie, a precizat un responsabil al Pentagonului.

Strâmtoarea Ormuz este în special vulnerabilă fiind îngustă, de aproximativ 50 de kilometri, şi din cauza adâncimii sale, care nu depăşeşte 60 de metri. Republica islamică ameninţă în mod regulat să o blocheze în caz de confruntare cu Statele Unite.

La 20 iunie, Iranul a doborât deasupra strâmtorii Ormuz o dronă americană, care - potrivit Teheranului - 'încălcase spaţiul aerian iranian'. Washingtonul a recunoscut că a pierdut o dronă, dar a afirmat că aparatul se afla în spaţiul aerian internaţional.

Un atac împotriva a două petroliere - unul norvegian şi altul japonez - la 13 iunie în Marea Oman, în regiunea Golfului, a fost atribuit Iranului, care a negat orice implicare. 

Vezi și: Operațiunea Sentinel este un succes, afirmă Pentagonul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel