Operațiunea Sentinel este un succes, afirmă Pentagonul

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un avion F/A-18F, pregătintu-se să decoleze de pe portavionul american USS Abraham Lincoln Sursă foto: US Navy
Un avion F/A-18F, pregătintu-se să decoleze de pe portavionul american USS Abraham Lincoln Sursă foto: US Navy

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a salutat miercuri "succesul" misiunii de securitate maritimă desfăşurate de Statele Unite în Golf, unde calmul pare să fi revenit după mai multe incidente cu Iranul, relatează AFP.

"Nu căutăm războiul cu Iranul, dorim discuţii diplomatice şi scopul operaţiunii Sentinel a fost de a evita o situaţie care să ne facă să ieşim de pe această cale şi să ne pună pe un drum diferit", a subliniat Mark Esper în prima sa conferinţă de presă la Pentagon de la preluarea funcţiei, în iulie.

"În ce priveşte această problemă, este un succes", a spus el, răspunzând unei întrebări legate de recenta scădere a tensiunii în această regiune strategică.

"Până în prezent, totul a mers bine", a adăugat el, refuzând să vorbească despre sfârşitul crizei cu Republica Islamică.

Operaţiunea Sentinel, alcătuită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Bahrein, are misiunea de a proteja navele comerciale în strâmtoarea strategică Ormuz, prin care tranzitează o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă.

Operaţiunea trebuie "să ofere libertatea de navigaţie pentru navele comerciale care este atât de vitală pentru comerţul economic mondial" şi "să descurajeze provocările şi să evite conflicte în regiune", a subliniat şeful Pentagonului.

Aceasta însă nu pare să atragă multe ţări, numeroşi aliaţi ai Statelor Unite ferindu-se să se lase antrenaţi într-un conflict deschis cu Teheranul.

SUA au anunţat la 5 mai desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln şi a unei formaţiuni de bombardiere în Orientul Mijlociu, ca răspuns la o "ameninţare credibilă" din partea Iranului.

Relaţiile deja tensionate între Washington şi Teheran s-au acutizat de când Iranul şi-a suspendat unele angajamente luate în cadrul acordului nuclear din 2015, demersul survenind la un an după retragerea americană din acest text, în timp ce administraţia Donald Trump şi-a înăsprit sancţiunile împotriva economiei iraniene.

Vezi și: Portavionul USS Abraham și bombardiere americane, trimise în Orientul Mijlociu. Mesaj "clar şi indiscutabil" adresat Iranului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel