Portavionul Charles de Gaulle pleacă în misiune în estul Mediteranei. Franța trimite un mesaj indirect Turciei

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook

Oficial, portavionul va participa la Operațiunea Chammal din estul Mediteranei, împotriva Statului Islamic, dar misiunea acestuia vine în contextul unei relații tensionate pe axa Paris-Ankara-Atena.

Grupul de luptă al portavionului „Charles de Gaulle” se va îndrepta către Mediterana de Est, apoi spre Golful Persic, în următoarea sa misiune, în februarie 2021. Acest lucru a fost confirmat de ministrul francez al apărării, Florence Parly, pe 12 ianuarie, transmite publicația Opex360.

Având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, marcate de disensiuni pe marginea activităților de prospectare turcești în zone maritime, revendicate de Grecia și Republica Cipru, prezența portavionului Charles de Gaulle în estul Mediteranei ar putea fi interpretat ca semn de sprijin pentru Atena și Nicosia, state pe care Parisul le susține împotriva Ankarei. Dar acesta nu este unghiul ales de ministru pentru a prezenta această viitoare desfășurare.

„Următoarea misiune a portavionului Charles de Gaulle va fi consolidarea sistemului, în cadrul Operațiunii Chammal”, a spus Florence Parly, referindu-se la participarea franceză la coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite. „Grupul de luptă al portavionului se va deplasa în misiune în prima jumătate a anului 2021 în Marea Mediterană și Oceanul Indian. Acest angajament demonstrează, dacă mai este necesar, voința noastră de a lupta neîntrerupt și necondiționat împotriva terorismului ”, a adăugat aceasta.

În prezent, operațiunea Chammal desfășoară patru aeronave Rafale în Iordania.

 

Dislocarea portavionului vine în contextul unei relații tensionate a Turciei cu Grecia și Franța

 

În orice caz, misiunea portavionului Charles de Gaulle coincide cu reluarea discuțiilor dintre Atena și Ankara pe tema disputelor lor teritoriale și a exploatării resurselor de gaze, discuții ce au fost întrerupte în 2016. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să-și fi schimbat tonul la începutul acestui an, pe 12 ianuarie, el declarând că este gata să „readucă pe drumul cel bun” relațiile dintre țara sa și Uniunea Europeană, care au fost tumultuoase de câteva luni. „A face din 2021 un an de succes pentru relațiile UE-Turcia este în puterea noastră. Putem face acest lucru lucrând cu o viziune pe termen lung, departe de prejudecăți și rețineri”, a mai spus acesta.

Deși ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a declarat că Turcia este pregătită să „normalizeze” relațiile sale cu Franța, misiunea portavionului vine în contextul în care, așa cum DefenseRomania a relatat, Florence Parly a acuzat la finalul săptămânii trecute din nou Ankara de „hărțuire”, vorbind despre cele întâmplate vara trecută, atunci când fregata Le Courbet a fost luată în vizor de navele Turciei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel