Turcia e ironică. Ankara spune că Franța e 'confuză', negând că fregata Le Courbet a fost luată în vizor de navele Turciei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Fregata franceză Le Courbet
Fregata franceză Le Courbet

Incidentul din vara anului trecut când nave militare ale Turciei au luat în vizor fregata franceză Le Courbet e încă subiect de discuții diplomatice între Ankara și Paris.

Incidentul cu pricina a avut loc în iunie 2020, în Marea Mediterană, când fregata franceză Le Courbet, aflată sub misiune NATO, a încercat să oprească o navă cargo sub pavilion turcesc suspectată că încălca embargoul ONU privind transportul de arme în Libia. 

Doar că nava turcă era însoțită de mai multe fregate ale Marinei turce care, prin sistemele radar au luat în vizor de mai multe ori fregata franceză, acțiune care precede un atac. Franța a reacționat imediat la nivel diplomatic și a denunțat hărțuirea Turciei, membră și ea a NATO.

 

Turcii spun că Franța e „confuză” și „încurcă incidentele”

 

La peste șase luni de la incident, ministrul Apărării din Turcia, în cadrul unei videoconferințe cu comandanții turci, a comentat ironic acuzele Franței, precizând că omologul său Florence Parly  „pare să fi încurcat incidentele”, după ce ministrul Apărării de la Paris a acuzat din nou Turcia de „hărțuire”. Hulusi Akar, ministrul Apărării turc, nu a dorit să comenteze mai mult, dar s-a rezumat să precizeze că Franța este „confuză”, notează cei de la Daily Sabah.

Reacția vine după ce Florence Parly a acuzat la finalul săptămânii trecute din nou Turcia de „hărțuire”, vorbind despre cele întâmplate vara trecută.

Totodată, oficialul turc a respins „cu tărie” acuzele Franței cu privire la incidentul grav care a avut loc în Mediterană.

Akar a mai transmis că toate informațiile care au apărut după incident indică clar că „acuzele francezilor sunt nefondate și nu reflectă adevărul”.

El a îndemnat Franța să accepte realitatea și a reiterat faptul că Ankara așteaptă scuze oficiale din partea Parisului cu privire la această chestiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel