Industria poloneză de apărare, implicată în cel mai mare program militar de înzestrare: Contract pentru producţia a 1.400 de vehicule de luptă Borsuk

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția pentru Armament din cadrul ministerului polonez al Apărării a semnat un acord-cadru cu consorțiu de companii poloneze condus de Huta Stalowa Wola S.A. (HSW) privind livrarea a 1.400 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk. Acesta este cel mai mare contract pe care îl primeşte industria poloneză de apărare și include, de asemenea, dezvoltarea de noi platforme pentru a crea mai multe variante ale vehiculului de luptă Borsuk. De asemenea, Ministerul polonez al Apărării a anunțat planificarea achiziționării de noi IFV-uri grele dezvoltate pe șasiul obuzierului K9 și achiziţia mai multor turele telecomandate ZSSW, acestea din urmă fiind folosite și pentru echiparea transportoarelor Rosomak 8x8 și noilor vehiculele de luptă Borsuk.

 

Agenția pentru Armament din cadrul Ministerului polonez al Apărării și un consorțiu format din companiile poloneze PGZ și HSW, privind livrarea a peste 1.000 de vehicule blindate Borsuk si alte 400 vehicule dezvoltate pe plaforma acestui nou IFV polonez. Semnarea acordului a avut loc în prezența conducerii Ministerului polonez al Apărării.

Valoarea estimată a achiziției pe baza acordului menționat mai sus este de câteva zeci de miliarde de zloți (aproximativ 10 miliarde USD), în timp ce primele livrări sunt planificate să aibă loc între 2024 și 2025.

DefenseRomania a relatat în urmă cu câteva zile, citând informaţii apărute în mass-media poloneza, ca ministerului polonez al Apărării se pregătește să comande noi vehicule de luptă pentru infanterie. Pe baza informaţiilor apărute în publicaţia poloneză Defence24 s-a crezut că  va fi semnat un acord-cadru între Ministerul polonez al Apărării și Huta Stalowa Wola (HSW) pentru 1.000 de vehicule de luptă ''Borsuk'', dar se pare că oficialii polonezi au făcut o surpriză plăcută armatei, anunţând achizitia a 1.400 de astfel de vehicule militare.

Vehiculul blindat amfibiu Borsuk a rezultatul în urma derulării unui program militar implementat din 2014 de compania Huta Stalowa Wola (HSW) și celelalte companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), iar primul prototip a fost prezentat în 2018 și de atunci este supus mai multor etape de testare.

În toamna anului 2020, pe IFV-ul Borsuk a fost testat o turelă fără pilot – controlată de la distanţă –  care va putea, de asemenea, să echipeze transportoarele blindate Rosomaks. 

Borsuk este un vehicul de luptă pentru infanterie de nouă generație, destinat să înlocuiască vehiculele BWP-1 - vechi de mai bine de jumătate de secol. Borsuk are un echipaj format din 3 persoane și poate transporta alţi 6 militari.

IFV-ul amfibiu Borsuk este echipat cu o stație de arme telecomandată de la distanță ZSSW-30, dezvoltată în comun de companiile poloneze WB Electronics și HSW în cadrul programului ''ZSSW-30 remote-controlled turret system (RCTS)''.

Armamentul principal al acestei turele constă dintr-un tun automat Mk44 BUSHMASTER II de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm model UKM-2000 și două lansatoare de rachete antitanc SPIKE-LR montate pe partea dreaptă a turelei. 

Viteza vehiculului este impresionantă, ajungând la 80 km / h pe un drum asfaltat. IFV-ul Borsuk este bazat pe un nou șasiu pe șenile dezvoltat de industria de apărare poloneză, având motorul amplasat în față, turela în mijloc și compartimentul dedicat echipajului este amplasat în spate. 

Varianta inițială a Boruk a fost complet amfibie. De asemenea, s-a planificat ca varianta de bază să cântărească în jur de 25 t și să existe o variantă mai puternic blindată, cu o greutate de luptă de peste 40 t și fără capacitate amfibie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel