Polonia ține în viață avioanele MiG-29 bulgare. Bulgaria câștigă timp până la o decizie privind F-16, Mirage 2000 sau Gripen

Avioane MiG-29 bulgare
Avioane MiG-29 bulgare

Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, care urmare a faptului că resursa avioanelor MiG-29 e aproape epuizată, iar primele F-16 Fighting Falcon - în versiunea cea mai modernă Viper - achiziționate nu vor fi livrate decât în 2024, în cel mai fericit caz.

MiG-29 reprezintă „coloana vertebrală” a Forțelor Aeriene Bulgare. Bătrânele avioane sovietice au însă mai probleme, resursa lor de viață, prelungită deja, fiind la final.

Bulgaria a optat pentru F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70/72, achitând deja primele 8 avioane care vor fi livrate din SUA.

Problema e că din cauza pandemiei livrarea acestora a fost deja amânată, preconizările indicând că primele vor fi livrate undeva în jurul anului 2025.

În contextul în care războiul neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina a atras sancțiuni masive din partea Occidentului, Bulgaria s-a trezit în situația în care nu mai poate efectua procese de mentenanță pentru MiG-29. 

Presiunea e mare pe Sofia care caută soluții. Vecinii de la sud de Dunăre par să se orienteze către avioane second hand, cel mai probabil preluate în chirie, până ajung noile Viper. 

În acest sens bulgarii au trimis mai multe cereri de oferte.

 

Polonia s-a angajat să mențină în viață flota de MiG-29 a Bulgariei. Problema însă nu e rezolvată

 

O soluție de avarie a fost găsită însă în Polonia.

Bulgaria a anunțat oficial că Polonia s-a angajat să repare șase motoare ale avioanelor MiG-29 bulgare și să vândă alte două Bulgariei.

Ministrul interimar al Apărării de la Sofia, Dimitar Stoianov precizează că în luna august Bulgaria a transmis Poloniei o solicitare pentru a achiziționa 6 motoare de MiG-29.

Polonezii s-au angajat să repare șase motoare și, după scoaterea din serviciu a unui MiG-29 polonez, să vândă motoarele aeronavei Bulgariei.

Contractul e de așteptat să fie semnat anul acesta.

Problema însă de fond rămâne. Cu ajutorul Poloniei, bulgarii vor reuși să mențină operațională flota de MiG-29 până în 2023, dar nu e suficient până la venirea noilor F-16 și operaționalizarea acestora.

 

Bulgaria tatonează varianta second hand până ajung noile F-16: Sofia va avea de ale între Mirage 2000 și F-16, dar poate achiziționa și Gripen noi

 

2. MiG-29 al ... (mig-29-bulgaria-avion_21157900.jpeg)

MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare

Ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare de la patru țări.

Suedia a propus oficial Bulgariei achiziționarea a 10 avioane de luptă Jas 39 Gripen C/D, care pot fi produse și livrate în termen de doi ani de la semnarea contractului.

Sofia a subliniat totuși faptul că dorește să închirieze avioanele.

Şeful Statului Major General al armatei bulgare, amiralul Emil Eftimov, a precizat însă în timpul unui interviu acordat la 16 octombrie postului național de radio că cel mai bine pentru Bulgaria este să caute să închirieze avioane de luptă pentru următorii trei ani, iar dacă este posibil, acestea ar trebui să fie F-16. Un motiv care ar sta în spatele acestei decizii e pregătirea piloților, în contextul în care oricum Bulgaria va primii F-16 noi.

Franța în schimb propune Bulgariei avioane Mirage 2000 în versiunea modernizată Mirage 2000-5. 

Mirage 2000 a efectuat zborul inaugural în 1978. De atunci, producătorul Dassault Aviation a dezvoltat mai multe versiuni modernizate. Producția s-a încheiat în 2007.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Bulgaria care a câștigat timp după ce Polonia a fost de acord să repare 6 motoare de MiG-29 și să vândă alte două Bulgariei.

CITEȘTE ȘI: Dacă România nu se grăbește să semneze contractul pentru F-16, Bulgaria desfășoară o cursă contracronometru pentru Viper

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel