Dacă România nu se grăbește să semneze contractul pentru F-16, Bulgaria desfășoară o cursă contracronometru pentru Viper

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Aeronavă F-16 Fighting Falcon a Forțelor Aeriene Române. Foto: MApN
F-16, România. Aeronavă F-16 Fighting Falcon a Forțelor Aeriene Române. Foto: MApN

Criza politică din Bulgaria pune în pericol contractul pentru al doilea lot de F-16 Fighting Falcon Block 70/72, în cea mai modernă versiune a celebrelor F-16.

Bulgaria a ales asemenea României, înzestrarea cu avioane F-16 Fighting Falcon. Doar că vecinii de la sud de Dunăre au optat pentru avioane noi, în versiunea Viper - cea mai modernă disponibilă.

Suma pe care o vor achita bulgarii e imensă. Pentru primele 8 avioane Sofia a achitat deja 1.26 miliarde de dolari.

Pentru cel de-al doilea lot care va completa escadrila vecinii noștri vor scoate din buzunar încă 1.3 miliarde de dolari.

Ca o comparație România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă de F-16 modernizate MLU 5.2R, echivalentul Block 40, formate din 17 avioane. Pachetul include și modernizarea în țară a avioanelor la configurația M6.

Pentru celelalte 32 de avioane F-16 din Norvegia, modernizate deja la standardul MLU, aflate în configurația M6.5.2, va trebui să achităm 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

 

România a obținut un preț excelent pentru cele 32 de avioane F-16 din Norvegia, dar nu se grăbește să semneze contractul. Bulgaria - cursă contracronometru

 

În decembrie 2021 MApN a cerut „undă verde” Parlamentului pentru achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia.

Foto: F-16, Forțele Aeriene Norvegiene

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru cele 32 de F-16 din Norvegia în vara acestui an, pe data de 14 iulie. 

Contractul nu a fost încă semnat.

Bulgaria în schimb, care se confruntă cu o criză politică acută, are pe masă oferta SUA pentru lotul doi de F-16 disponibilă până pe data de 15 decembrie 2022.

Oferta era valabilă inițial până pe 1 noiembrie, dar a fost prelungită de americani.

Bulgarii se tem că dacă actul nu va fi semnat, prețul, care e oricum unul mare, va crește și mai mult.

În cursul acestei săptămâni Executivul de la Sofia a aprobat achiziția, urmând ca Parlamentul să se pronunțe.

Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Dimitar Stoianov, citat de Army.bg, și-a arătat îngrijorarea cu privire la faptul că dacă acordul nu va primi aprobarea Parlamentului, ca urmare a crizei politice, și nu va fi semnat până pe data de 15 decembrie, prețul ar putea crește. 

Pentru bulgari problemele nu se termină însă aici. Având în vedere că primele avioane din lotul de 8 F-16 Viper deja achitat vor veni abia în 2024, iar resursa MiG-29 va fi epuizată anul viitor, aceștia caută soluții pentru a acoperi acest interval de timp, inclusiv printr-un leasing, așteptând oferte din partea Dassault Aviation cu Mirage 2000, Saab cu Gripen ori F-16 second hand.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel