Franța a propus Bulgariei avioane Mirage 2000. Devine tot mai clar că MiG-29 nu vor mai zbura mult timp

Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Vecinii noștri de la sud de Dunăre se găsesc într-o situație dificilă. Menținerea operabilității flotei de MiG-29 e din ce în ce mai dificilă, iar noile F-16 Fighting Falcon Viper sunt așteptate în cel mai fericit caz în 2025.

Situația MiG-urilor 29 bulgare nu era roză nici înainte de 24 februarie 2022, dar după invadarea Ucrainei lucrurile s-au complicat teribil de mult.

Problemele Bulgariei cu flota de MiG-29 s-au agravat după ce sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, au făcut imposibilă repararea MiG-urilor 29 de către partea rusă.

Bătrânele MiG-29 sovietice sunt singurele avioane pe care Forțele Aeriene Bulgare se bazează, iar resursa lov va fi epuizată unde la mijlocul anului 2023, în contextul în care primele F-16 Block 70 vor ajunge în 2025, deși recent ministrul Apărării bulgar a înaintat anul 2027.

Situația îngrijorează Sofia și nu de puține ori premierul și ministrul apărării au confirmat că se caută o soluție, inclusiv repararea motoarelor MiG-29 în Polonia, ori preluarea în chirie a unor avioane de vânătoare până când vor ajunge aeronavele F-16.

În luna august Bulgaria a cerut oferte de leasing pentru avioane de luptă de la patru state și a primit răspuns din Franța și Suedia. Celelalte două state care nu au răspuns încă sunt Israelul și SUA. Cel mai probabil acestea ar putea oferi F-16 în versiuni mai vechi.

 

Avem o confirmare: Franța propune Bulgariei avioane Mirage 2000 în versiunea modernizată Mirage 2000-5

 

1. Avion fran... (mirage_2000d_avion_franta_nato_90424500.jpg)

Avion francez Mirage 2000D, în cadrul exercițiului NATO Frisian Flag 2019

Deși au existat speculații cu privire la Rafale, francezii se pare că au propus Bulgariei avioane Mirage 2000.

Dimitar Stoyanov, ministrul Apărării de la Sofia, a confirmat această informație și a subliniat că Bulgaria nu e interesată decât de un leasing.

„Am avut discuții săptămâna trecută cu partea franceză, ei sunt gata să ne facă o ofertă pentru aeronavele Mirage 2000-5. Mențiunea noastră e că nu vrem să cumpărăm aeronavele, ci vrem să le închiriem”, a precizat acesta, citat de publicația Nova.bg.

Mirage 2000 a efectuat zborul inaugural în 1978. De atunci, producătorul Dassault Aviation a dezvoltat mai multe versiuni modernizate. Producția s-a încheiat în 2007.

Avionul se află în serviciul mai multor state. Din statele membre NATO, cu excepția Franței, Grecia e singura care deține astfel de aeronave.

 

F-16 noi, în cea mai modernă versiune posibilă - Viper pentru Bulgaria

 

Bulgaria a achiziționat inițial un prim lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70. Acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru imposibil, mai ales din cauza pandemiei.

Primele 8 avioane au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro.

Ulterior, în la începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea către Bulgaria a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, tot în versiunea Viper. Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari. Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel