Conștiente că au în curte punctul slab al Flancului NATO, Polonia și Lituania pregătesc un exercițiu comun de apărare a Coridorului Suwalki

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta zonei baltice. Coridorul Suwalki / Sursă: The Sun; NATO
Harta zonei baltice. Coridorul Suwalki / Sursă: The Sun; NATO

Antrenamentul ar putea avea loc în luna aprilie a acestui an.

Coridorul Suwalki este, probabil, cel mai sensibil punct de pe Flancul Estic al NATO. În plus, Lituania are de apărat peste 600 de km de frontieră cu Belarus.

”Ne confruntăm cu un vecin agresiv, o țară care avea deja o postură agresivă, dar nu la nivelul pe care îl vedem acum”, avertiza luni, la CNN, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, referindu-se la acțiunile tot mai agresive ale Belarusului (amintim aici încălcările repetate ale frontierei cu Polonia de către elicopterele armatei belaruse sau doctrina nucleară anunțată de Belarus zilele trecute).

 

Pentru a consolida apărarea Coridorului Suwalki, Polonia și Lituania au convenit să desfășoare exerciții comune

 

Într-un interviu pentru publicația Delfi, președinții Lituaniei și Poloniei Gitanas Nauseda și Andrzej Duda au anunțat că pregătesc exerciții comune în zona Coridorului Suwalki.

„Sunt foarte bucuros că președintele Poloniei își dorește cu tărie să efectuăm exerciții comune pe această porțiune de teritoriu numită Coridorul Suwalki. Vorbim deja despre un termen foarte precis, poate s-ar putea întâmpla în aprilie. Dar să nu uităm că Coridorul Suwalki este, de asemenea, o parte integrantă a planurilor strategice ale NATO și, bineînțeles, nu suntem singurii care vorbim despre Coridorul Suwalki și capacitatea sa de apărare”, a menționat președintele lituanian Nauseda.

La rândul său, președintele Poloniei Andrzej Duda a asigurat că în Polonia protecția Coridorului Suwalki este luată foarte serios și se iau măsurile corespunzătoare.

„De remarcat că în ultimul an am restabilit capacitatea de apărare a Poloniei tocmai în estul țării noastre, acolo se creează noi unități, capacitățile acelor unități care au fost tot timpul în Bartoszyce, Graiewo (aliniament situat în nord-estul Poloniei, în proximitatea exclavei Kaliningrad și a Coridorului Suwalki, vezi imaginea de mai jos - n.r.) și alte zone sunt în creștere”, a spus Duda.

Harta zonei care include parte din Polonia, Kaliningrad, Lituania și Belarus. Cu albastru - Coridorul Suwalki; Cu roșu - zona dintre Bartoszyce, Graiewo în care Polonia a adus noi forțe militare

El a dat asigurări că Polonia întărește protecția frontierei la granița polono-belarusă, unde este instalată protecția electrică a frontierei.

Liderii Lituaniei și Poloniei cred că, dacă Ucraina nu reușește să câștige războiul împotriva Rusiei, există amenințarea ca Federația Rusă să își dorească să cucerească alte teritorii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel