Polonia achiziționează alte 6 sisteme Patriot. Investiție masivă în dezvoltarea sistemului de apărare aeriană

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.

În februarie, înainte ca Rusia să declanşeze o nou invazie militară în Ucraina, Ministerul polonez al Apărării şi-a anunţat intenţia de a implementa faza a doua a programului Wisla.

Polonia intenționează să cumpere șase baterii suplimentare de rachete Patriot, a declarat marți ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-o postare pe contul său de Twitter.

"Am semnat o solicitare pentru șase baterii Patriot’’ a scris Mariusz Blaszczak.

Mass-media poloneza precizează că anunţul făcut de Mariusz Blaszczak vine în contextul în care Polonia, țară membră NATO, doreşte să-şi consolideze forţele armate. Polonia derulează de mai mulţi ani programe militare de înzestrare, dar pe unele dintre acestea a decis să le accelereze pe fondul noii agresiuni militare ruse asupra Ucrainei.

Recent, Varșovia a promis că își va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut (PIB) și vrea să dubleze dimensiunea armatei sale pentru a descuraja orice posibil atac.

Între timp, ministrul polonez al apărării a clarificat informaţiile comunicate pe Twitter. Într-o intervenție la postul de televiziune Polsat News, Mariusz Blaszczak a declarat că alte șase sisteme Patriot vor fi livrate Poloniei ca parte a celei de-a două etape a programului militar Wisla care urmăreşte modernizare sistemului naţional de apărare aeriană.

Blaszczak a precizat că, în prima fază a programului Wisla, au fost achiziționate două baterii Patriot din SUA și că a doua livrare "nu va fi cea finală".

Polonia a ales sistemul Patriot ca bază pentru programul de apărare aeriană cu rază medie de acțiune Wisla în 2015. În 2018, Polonia a semnat un acord cu SUA pentru livrarea a două baterii Patriot (16 lansatoare) în valoare de 4,75 miliarde de dolari.

Sistemele poloneze Patriot urmează să fie înarmate cu rachete PAC-3 de la Lockheed Martin. Livrările sistemelor de rachete Patriot pentru Polonia sunt planificate să aibă loc până la sfârșitul acestui an, iar disponibilitatea operațională inițială va fi atinsă la începutul anilor 2023/2024.

În martie 2019, a devenit cunoscut faptul că Polska Grupa Zbrojeniowa și compania americană Lockheed Martin  au semnat un acord în cadrul programului Wisła pentru fabricarea în comun a rachetelor folosite de sisteme Patriot.

Conform acestui program, în Polonia vor fi fabricate elemente ale rachetei și lansatorului PAK-3 MSE și va fi înființat un centru de testare a rachetelor folosite de sistemul de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel