Polonia e hotărâtă să nu mai lase istoria să se repete. Polonezii plănuiesc ca forțele Armatei să crească la 220.000 de militari în 2024

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT
Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, pe 13.02.2024, pentru postul de televiziune Polsat News, că, până la sfârșitul acestui an, este planificată creșterea efectivelor Forțelor Armate la 220.000 de militari.

“Va exista o creștere a efectivelor Forțelor Armate ale Poloniei până la sfârșitul acestui an. Astfel, se așteaptă ca numărul de soldați să ajungă la aproximativ 220.000”, a menționat ministrul polonez al apărării, citat și de agenția de presă rusă Interfax.

Potrivit precizărilor lui Kosiniak-Kamysz, efectivele armatei vor crește în fiecare an.

“Cred că avem un spațiu imens de creștere sub forma unei rezerve active. Este vorba despre oameni pregătiți, care au depus un jurământ pentru țară și care acum se află în rezervă. Aceștia pot fi folosiți în cazul unei amenințări imediate”, a spus șeful departamentului militar polonez.

În prezent, Forțele Armate ale Poloniei au efective de aproximativ 200.000 de persoane, din care 148.000 sunt militari profesioniști.

Opoziția poloneză, care a câștigat alegerile din luna decembrie 2023, a criticat în repetate rânduri planurile guvernului de a crește dimensiunile armatei, precum și contractele de achiziții încheiate de Ministerul Apărării, considerate a fi excesive.

Ulterior însă, noua conducere a ministerului a confirmat menținerea unor cheltuieli ridicate pentru apărare. În acest fel, în bugetul anual aprobat de președintele polonez Andrzej Duda, cheltuielile pentru apărare sunt stabilite la 118 miliarde de zloți, echivalentul a 29,4 miliarde de dolari. Această cifră reprezintă 3,1% din PIB-ul planificat pentru anul 2024.

Comentariul autorului: În ultimii ani, autoritățile poloneze au revizuit de mai multe ori planurile de creștere a efectivelor Forțelor Armate, care în anul 2022 se aflau la un nivel de 150.000 de militari.

Inițial, s-a vorbit despre intenția de creștere a acestora la 300.000 de militari, după care s-a spus chiar că Varșovia intenționează să aducă sub arme 400.000 de militari.

Toate aceste intenții au fost acoperite de declarații despre “o posibilă invazie rusească” și dorința de a nu repeta “soarta Ucrainei”.

Trebuie menționat faptul că, pe fondul conflictului din Ucraina, Polonia și-a revizuit nu numai planurile de creștere a efectivelor Forțelor Armate, ci întreaga politică de apărare.

Acest lucru este confirmat și de alocarea unui buget pentru apărare de 3,1% din PIB, în condițiile în care majoritatea statelor membre NATO ating cu greu 2%. Astfel, în paralel cu creșterea numărului de militari, autoritățile de la Varșovia au declanșat și un program amplu de modernizare a înzestrării armatei, concretizat prin încheierea unor contracte majore de achiziții, în special cu societăți producătoare de armamente din SUA și Coreea de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel