Polonia e prima și la F-16. Polonezii discută cedarea de avioane Ucrainei pe modelul tentativei MiG-29. Varșovia are aceleași condiții

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.

Același lucru s-a întâmplat și când a fost vorba de tancuri. Până când Occidentul a dat undă verde, Polonia a pus o presiune uriașă întrucât transferul de tancuri Leopard către Ucraina necesita acordul Germaniei.

Putem afirma că fără poziția și presiunea Poloniei, e puțin probabil ca Germania să fi cedat.

De precizat și că în luna martie 2022, când încă multe state europene erau încă sub imperiul fricii de Rusia, Polonia a fost prima care s-a oferit să transfere toate cele 22 de avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.

Varșovia a avut o singură condiție, anume ca transferul să fie pus în responsabilitatea SUA. Mai exact nu voia să facă direct transferul, ci să livreze întâi avioanele americanilor.

„Afacerea” MiG-29 pentru Ucraina, deși s-a vorbit mult despre ea la vremea respectivă, nu s-a concretizat.

 

Polonia e prima și la „F-16 pentru Ucraina”

 

Acum, când se vorbește intens din nou despre subiectul avioanelor de luptă pentru Ucraina, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, Polonia e prima care își arată disponibilitatea.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, citat de Ukrinform, a abordat acest subiect.

Șeful Executivului polonez a declarat că dacă la nivelul NATO se va aproba decizia de a trimite avioane F-16 în Ucraina, Polonia va acționa „în coordonare deplină” cu aliații ei. El a spus că Polonia va acționa în coordonare în special cu SUA, dând exemplul transferului de Patriot sau a coaliției pentru Leopard 2 pe care Varșovia a propus-o.

„Și, așa cum s-a întâmplat acum câteva luni cu aeronavele MiG-29, orice viitoare asistență militară (n.r. - către Ucraina, răspunzând la întrebarea dacă Polonia ar putea trimite avioane) va fi coordonată și implementată cu aliații și, eventual, transferul se va realiza cu alte state membre NATO. Vom acționa coordonat în această chestiune”, a subliniat premierul Poloniei.

Tot azi, el a anunțat că Polonia îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Interesnat e că, așa cum remarcă și portalul polonez Defence 24, discuțiile sunt confirmate și de Ucraina.

Astfel, pe canalul său de Telegram, Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis: „Ucraina „discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

CITEȘTE ȘI: Forțele Aeriene Ucrainene spun că ar avea nevoie de minim 180 de avioane F-16 pentru „a închide cerul” Ucrainei

1. -imagine fara descriere- (plfu_79967100.png)

 

Polonia achiziționează avioane de luptă moderne: F-16, F-35 și FA-50

 

Polonia deține 48 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea C/D Block 52, pe care le-a achiziționat noi.

F-urile polonezilor au fost dislocate de-a lungul timpului în Kuweit, au participat la misiuni în Irak și au înlocuit avioanele MiG-29 în misiunile de Poliție Aeriană din regiunea baltică. Iar în 2021 cele patru escadrile de F-16 poloneze au atins un prag psihologic: 100.000 de ore de zbor.

Polonia a achiziționat și F-35 Lighting II de generația a V-a, prin programul Harpia. În 2020 Polonia a semnat cu Lockheed Martin un contract de 4.6 miliarde de dolari pentru achiziția a 32 de avioane F-35.

Primele ar trebui să ajungă în 2025.

Anul trecut Ministerul Apărării de la Varșovia a anunțat  că Polonia va achiziţiona și 48 de avioane de vânătoare FA-50 din Coreea de Sud.

CITEȘTE ȘI: Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel