Polonia are un „plan B” dacă industria SUA nu va face față comenzii de 500 de HIMARS: Sisteme coreene K239 Chunmoo

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem sud-coreean MLRS K239 Chunmoo. Foto: Captură video YouTube @Korea Defense Blog
Sistem sud-coreean MLRS K239 Chunmoo. Foto: Captură video YouTube @Korea Defense Blog

Polonia vrea să cumpere sistemul coreean de rachete K239 Chunmoo, existând deja negocieri active pe această temă. Polonezii sunt interesați de sistemul coreean mai mult ca plan de rezervă pentru cazul în care industria americană nu va putea face față cererii de livrare a celor 500 de sisteme HIMARS comandate de Varșovia, dar și ca soluție de diversificare a furnizorilor de tehnică militară.

„Vreau să vă reamintesc că în 2019 am comandat un lot de HIMARS, iar acum comandăm încă 500, cu rachete cu un raza de acțiune de până la 300 km. Este un număr foarte mare”, a declarat recent ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

"Aștept un răspuns și îl cer. În Statele Unite, procedurile sunt lungi - mai întâi Pentagonul, apoi Departamentul de Stat, apoi Congresul. Desigur, sunt conștient de capacitatea de producție și că această livrare se va face în timp."

Acesta a precizat că, în comanda pentru lansatoarele HIMARS, trebuie ținut cont de capacitatea de producție a industriei americane, de nevoile armatei SUA în acest domeniu, dar și de posibilitatea achiziționării lansatoarelor coreene de rachete K239 Chunmoo, care ar aduce inclusiv avantajul diversificării partenerilor străini în acest domeniu.

 

În cazul unui acord privind K239 Chunmoo, Polonia mizează pe o cooperare extinsă cu Coreea de Sud

 

În cazul unui acord privind K239 Chunmoo, Polonia mizează pe o cooperare extinsă cu Coreea de Sud. În principal, se dorește ca sistemul de artilerie să fie amplasat pe șasiul camionului polonez Jelcz, să poată fi integrat în sistemul automat de control al focului Topaz, iar producția de rachete să fie adaptată necesităților poloneze. Există, de asemenea, așteptări cu privire la posibilitatea interoperabilității sistemelor de rachete K239 Chunmoo și Langusta de 122 mm (versiunea modernizată a BM-21 Grad  sovietice).

K239 Chunmoo, produs de Hanwha Defense, a intrat în serviciu în armata Republicii Coreea în 2015, iar în prezent se mai află în dotarea armatei Emiratelor Arabe Unite. 

Sistemul permite utilizarea rachetelor de 130 mm (proiectile reactive de la lansatoarele multiple de rachete coreene K136 Kooryong, de generație anterioară), de 227 mm (muniție de bază, compatibilă cu M270 utilizate de HIMARS) și de 239 mm (capabile să lovească ținte la o distanță de 80-85 km, ghidate prin GPS sau inerțial).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel