Polonia anunţă un buget record pentru apărare de 21 de miliarde de dolari: Cum au fost distribuite fondurile și ce sume de bani vor fi cheltuite pe arme?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru anul 2023, Polonia a planificat un buget record pentru apărare, care ajunge la 97,44 miliarde de zloți sau aproximativ 21 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 3% din PIB. În prezent, proiectul de buget pentru apărare este încă în curs de aprobare, dar nu ar trebui să aşteptat la modificări substanţiale.

Analiza acestui document a fost realizată analiştii publicaţiei poloneze Defense24, iar în cele ce urmează vom prezenta cele mai importante aspecte ale bugetului pentru apărare, destinat armatei poloneze pe anul 2023.

Cel mai important aspect care trebuie remarca este că acest buget militar are ca obiectiv dezvoltarea armatei poloneze - creşterea numărului de trupe. În special, prin înzestrarea Diviziilor 18 și 16 mecanizate, care sunt responsabile pentru zonele de frontieră cu Belarus și Rusia.

Varșovia plănuiește să cheltuiască 36,61 miliarde de zloți, aproximativ 7,65 miliarde de dolari, direct pe programe de înzestrare în 2023. Dintre acestea, 5,6 miliarde de dolari sunt alocate pentru "modernizare tehnică", alte 1 miliard de dolari - pentru construcții, 0,82 de dolari pentru "achiziția de materiale şi alte echipamente" și 137 de milioane de dolari pentru programe de investiții NATO.

Fondurile pentru programele de "modernizare tehnică", dacă analizăm sumele cele mai mari, sunt distribuite după cum urmează:

  • 8,326 miliarde de zloți (1,74 miliarde de dolari) - pentru achiziționarea de echipamente militare 
  • 4,44 miliarde PLN (928 milioane de dolari) - pentru sistemul de apărare aeriană;
  • 3,54 miliarde PLN (740 milioane USD) - pentru elicoptere de luptă și alte tipuri de elicoptere
  • 2,21 miliarde PLN (462 milioane USD) - pentru repararea echipamentelor militare
  • 2,09 miliarde de zloți (436 milioane de dolari) - pentru modernizarea sistemelor de rachete și a artileriei;
  • 1,29 miliarde de zloți (270 milioane de dolari) - pentru sisteme automatizate de comanda si control C4ISR;
  • 1,13 miliarde PLN (236 milioane USD) - pentru combaterea amenințărilor pe mare;
  • 1,02 miliarde PLN (213 milioane USD) - pentru recunoaștere prin satelit;
  • 720 de milioane de zloți (150,4 milioane de dolari) - pentru modernizarea trupelor blindate și mecanizate;
  • 556 milioane PLN (116,2 milioane USD) - pentru simulatoare și instruire;
  • 508 milioane PLN (106,1 milioane USD) - pentru avioane F-35;

 

Separat, trebuie menționat că Varșovia închiriază dronă de recunoaștere și atac MQ-9A pentru 53,26 milioane de dolari. Alte 393,9 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru achiziționarea de muniție, alte 198,6 milioane de dolari pentru alte tipuri de muniție, 167 milioane de dolari pentru combustibil.

Separat, există costul salariilor și al altor tipuri de sprijin material pentru personalul militar, inclusiv pentru Forțele de Apărare Teritorială, rezerviști și personalul civil, în total, 272 de mii de persoane, ceea ce presupune alocarea a 16,8 miliarde de zloți (3,51 miliarde de dolari) din buget.

Cheltuielile enumerate mai sus reprezintă cheltuieli prevăzute în buget pentru apărare. Deocamdată, nu se știe ce fonduri suplimentare din ''Fondul de Sprijin'' alocat forțelor armate vor fi cheltuite în 2023. Acest nou fond este administrat de Bank Gospodarstwa Krajowego (n.r. banca centrală din Polonia) și, prin urmare, planul său financiar nu mai este o anexă la bugetul de stat, precizează publicaţia Defence24. A doua necunoscută în acest moment o reprezintă inflația din 2023 și, prin urmare, modul în care creșterile prețuri vor afecta cheltuielile militare planificate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel