Polonia a primit primul avion de luptă F-50 în stil mare. Polonezii vor opera o flotă de invidiat, formată din F-35, F-50 și F-16

Darius Muresan |
Data publicării:
Prezentarea primului avion de luptă de tip FA-50 produs de sud-coreeni pentru Polonia. Foto: Ministerul Apărării de la Seul
Prezentarea primului avion de luptă de tip FA-50 produs de sud-coreeni pentru Polonia. Foto: Ministerul Apărării de la Seul

Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.

În Coreea de Sud delegația poloneză a fost condusă de Mariusz Blaszczak, vicepremierul Poloniei și ministru al Apărării.

Ceremonia în care primul F-50 a fost prezentat a fost una cu fast. La eveniment au luat parte oficiali ai producătorului Korea Aerospace Industries (KAI), dar și din guvernul sud-coreean.

 

 

Oficialul polonez a purtat inclusiv discuții cu privire la posibilitatea de a efectua mentenanța acestor aeronave în Polonia, dar a avut și o întrevedere cu piloții polonezi care se află în proces de pregătire în Coreea de Sud.

 

 

 

Polonia va deține o flotă de invidiat: F-35, FA-50 și F-16

 

2. F-35 Polon... (f_35_polonia_17265400.jpg)

F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Ministrul polonez a confirmat că în prezent se desfășoară livrările a 12 avioane moderne de tip FA-50, construite de sud-coreeni pentru Polonia.

Acestea vor înlocui avioanele MiG-29 pe care polonezii le-au donat Ucrainei.

„Este un moment extraordinar pentru Polonia. Implementarea programului F-50 va transforma Forțele Aeriene Poloneze care vor opera doar avioane F-16, F-35 și F-50”, a declarat Blaszczak, citat de publicația poloneză Defence 24.

Așa cum a anunțat și DefenseRomania, Polonia a cumpăra şi 48 de avioane de vânătoare ușoare FA-50 din Coreea de Sud, pentru 3 miliarde de euro, dintre care primele 12 urmează să ajungă în Polonia la jumătatea anului 2023. Lucru care se pare că a fost respectat.

Aeronava va fi configurată în conformitate cu cerințele Forțelor Aeriene Poloneze și va fi echipată cu sistemul de recunoaştere „amic-inamic“ al NATO (IFF NATO).

FA-50 este o aeronavă multi-rol care poate fi folosită pentru antrenament, dar și ca avion de luptă. A fost proiectat de Korea Aerospace Industries (KAI) în cooperare cu Lockheed Martin - producătorul aeronavelor F-16 și F-35. Viteza sa maximă este de 1,5 Mach; plafon de zbor 16,8 mii metri.

Totodată, Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35 Lightning II la 31 ianuarie 2020. Valoarea contractului este de 4,6 miliarde de dolari. Prin acest contract, Statelor Unite își asumă obligația de a instrui 24 de piloți și 90 de membri ai personalului de la sol.

Cu o flotă formată din avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, cu aproape 50 de avioane moderne FA-50 și cu actualele F-16 Block 52, polonezii vor deveni o forță aeriană extrem extrem de modernă și puternică în Europa, și cu siguranță una dominantă în regiune.

CITEȘTE ȘI: Atenție România, cererea pentru F-35 e uriașă. A fost anunțată prima întârziere a livrării avioanelor F-35 către Polonia

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel