Polonia a anunțat încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei. De la T-72 și MiG-29, la sistarea ajutorului pe fondul crizei diplomatice

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 poloneze
Avioane MiG-29 poloneze

Unul dintre cei mai determinaţi aliaţi ai Ucrainei, Polonia, a anunţat că nu va mai furniza arme Ucrainei, în contextul escaladării unei dispute diplomatice cu privire la cereale.

Mişcarea vine pe măsură ce tensiunile dintre cele două naţiuni cresc. Marţi, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei în urma comentariilor făcute de preşedintele Volodimir Zelenski la ONU, amintește Radio România Actualități.

Ambasadorul Ucrainei la Varșovia declarase că unele naţiuni s-au prefăcut că sunt solidare cu Ucraina, acuzaţie pe care Varşovia a denunţat-o drept "nejustificată în ceea ce priveşte Polonia, care a sprijinit Ucraina încă din primele zile de război".

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunţat miercuri decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat, după o zi de escaladare rapidă a tensiunilor dintre cele două ţări cu privire la importurile de cereale.

"Nu mai transferăm arme în Ucraina, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne", a spus Morawiecki.

Cei de la Politico abordează și ei subiectul și subliniază decizia Poloniei de a nu mai trimite armament Ucrainei. Sursa citată amintește că în criza cerealelor ucrainene Polonia, Ungaria și Slovacia au sfidat decizia UE și au impus interdicții unilaterale privind importul de cereale din Ucraina, „încălcând aparent regulile pieței interne a Uniunii Europene”. Ucraina a răspuns prin procese asupra celor trei țări la Organizația Mondială a Comerțului.

 

Polonia e printre cei mai importanți furnizori de armament pentru Ucraina. De la tancuri T-72, obuziere Krab, până la avioane de luptă MiG-29

 

2. Tanc princ... (t-72-polonia_12928000.jpg)

Tanc principal de luptă de tip T-72. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Polonia a semnat recent contracte pentru mai multe tipurile de echipamente pentru Armata sa, inclusiv mai multe sisteme HIMARS, avioane F-35, tancuri Abrams, drone Bayraktar și sute de tancuri K2, obuziere, lansatoare de rachete și avioane de luptă din Coreea de Sud. 

Doar într-o săptămână, la începutul lunii septembrie, Polonia a anunțat contracte de înzestrare cât pentru un deceniu.

În ceea ce privește Ucraina, Polonia e printre cei mai importanți furnizori de tehnică militară pentru statul supus unei agresiuni majore de către Federația Rusă.

Polonia a livrat Ucrainei peste 300 de tancuri, 50 de obuziere Krab cu rază de peste 40 de kilometri, vehicule blindate din perioada sovietică, milioane de glonațe și proiectile pentru artilerie, sute de mii de arme pentru înzestrarea militarilor ucraineni. Nu în ultimul rând, Polonia a donat Ucrainei avioane de luptă de tip MiG-29.

Polonia e și un important centru logistic privind armamentul care ajunge în Ucraina. Decizia anunțată de Varșovia de sistare a ajutorului militar pentru Ucraina, pe fondul crizei diplomatice generată de problema cerealelor, nu se referă la partea logistică, care ar fi o catastrofă pentru Ucraina în cazul în care Varșovia ar bloca-o,

CITEȘTE ȘI: Andrzej Duda confirmă: Polonia a oferit Ucrainei peste 260 de tancuri T-72

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel