Polonia a anunțat că au rămas trei companii în programul fregatelor. Șanse mari ca navele să fie construite înaintea corvetelor României

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Arrowhead 140, sursă foto: Babcock International
Arrowhead 140, sursă foto: Babcock International

Polonia a avansat în programul Miecznik - construirea a trei fregate pentru Forțele Navale Poloneze. Varșovia a anunțat că în prezent va fi aleasă o ofertă iar în program au rămas trei competitori. Navele de luptă vor fi construite în Polonia cu implicarea activă a industriei de apărare locală. 

În program sunt asociate mai multe companii din industria poloneză de apărare care vor coopera cu un gigant internațional pentru construcția fregatelor 

Pe 14 mai, Grupul Industrial Polonez (Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. - PGZ) și Șantierul Naval (PGZ Stocznia Wojenna) – filială a PGZ specializată în construcții navale, au încheiat un acord de înființare a unui consorțiu, care urmează să devină principalul contractant al proiectului de fabricare a noilor fregate pentru marina poloneză. Primul partener polonez care s-a alătura proaspătului înființat holding a fost compania Remontowa Shipbuilding.

Grupul va coopera în programul Miecznik cu o companie străină. Și, potrivit presei de la Varșovia, care citează Ministerul Apărării, în competiție mai sunt trei oferte, scrie Naval News.

E vorba de britanicii de la Babcock International care propun fregate Arrowhead 140, nemții de la ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) care vine cu MEKO A-300 PL și spaniolii de la Navantia cu F-100.

Indiferent de decizia pe care o vor lua polonezii, navele vor fi construite în Polonia. O decizie privind câștigătorul e așteptată cel mai târziu undeva la începutul anului 2022 iar mai apoi va fi semnat contractul. Prima fregată ar trebui să fie construită în trei ani de la semnarea contractului.

 

Sunt șanse mari ca polonezii să construiască prima fregată înainte ca România să aibă prima corvetă

 

La fel precum Polonia, și România are un program pentru construcția de nave, e vorba de „Corveta multifuncțională” - construcția a patru corvete.

Și, dacă programul a fost demarat cu mult înaintea polonezilor, e foarte posibil ca aceștia să reușească să construiască înaintea noastră prima navă. 

În 2019 asocierea dintre constructorul francez Naval Group și Şantierul Naval Constanţa a câştigat competiția cu nava Gowind 2500. Anunțul a fost făcut de Romtehnica SA, compania care a organizat licitaţia. 

Contractul însă nu a fost semnat. Din informațiile noastre se pare că există diferențe semnificative de ordin economic între oferta depusă inițial de compania care a fost desemnată câștigătoare și datele finale. 

Potrivit programului, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani după contractare iar toate cele patru în decurs de șapte ani. În comparație, polonezii vor ca prima fregată să fie construită în patru ani. Iar dacă semnează contractul înaintea noastră, sunt șanse mari să lanseze la apă prima fregată, înaintea ca prima corvetă românească să vadă „lumina zilei”.

În cadrul programului nostru „Corveta multifuncțională” este inclusă și modernizarea fregatelor  T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel