Poate România achiziționa avioane F-16 noi? Leș a purtat discuții în SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă: MApN
EXCLUSIV
F-16, România. Sursă: MApN

Ministrul Gabriel Leș a voribt într-un interviu pentru Defense România despre achiziționarea avioanelor F-16, dar și modernizarea acestor aparate.

Întrebat dacă există vreo șansă ca România să achiziționeze avioane F-16 noi, ministrul Apărării a dezvăluit că a purtat în acest sens o discuție în vizita sa recentă în Statele Unite.

„În acest moment nu se fabrică avioane F-16 noi. Dar se pare că producătorul, la o comandă suficient de mare, nu îmi dau seama ce ar însemna, ar putea să producă un astfel de avion nou. Am întrebat inclusiv la ultima mea vizită din SUA și nu a știut nimeni să îmi spună dacă există o șansă ca ei să pornească linia pentru a produce acest avion.

O altă discuție ar fi costul. Depinde cât costă un avion nou față de unul modernizat. Dacă diferența de preț este foarte mare nu merită să te gândești la el. Pe de altă parte dacă diferența nu e foarte mare merită să te gândești să nu faci upgradare la un avion second hand”, ne-a precizat Gabriel Leș.

Ministrul a ținut să sublinieze faptul că în cazul avioanelor second hand, de regulă „motoarele se schimbă și se pun motoare noi upgradate” acestea fiind aduse la cele mai înalte standarde.

 

Modernizările pentru avioanele F-16 se vor face în România

 

În ceea ce privește avionica, Gabriel Leș a precizat că acesta este un domeniu foarte modern, adăugând: „Vreau să vă dau o veste. Dacă discutăm de avionică, noi putem pe cele 12 avioane F-16 să facem upgradarea în acest moment. Avionica avansează foarte mult, indiferent că discuți de radare, comunicații sau softul care operează armamentul

În funcție cu ce se va întâmpla cu următoarele avioane, cel puțin cele 5 și următoarele 36, dar și cele 12 pe care le avem le vom upgrada pentru a fi la același nivel cu cele pe care le vom moderniza în România. Vreau să vă spun clar că următoarele avioane F-16 vreau să le modernizăm în țară. Le vom moderniza la ultimul stadiu care există acest moment pentru F-16. Este foarte posibil ca și cele 12 pe care le avem să necesite o minimă upgradare”, a declarat ministrul Gabriel Leș pentru Defense România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel