Plan pe termen lung pentru Ucraina. SUA doresc dublarea producției de HIMARS și modficarea dronelor ScanEagle

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentagonul pregătește o analiză detaliată prin care stabilește cum să sprijine armata Ucrainei pe termen mediu și lung, inclusiv după încheierea războiului cu Rusia. Lucrările sunt conduse de președintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley, și au ca punct de plecare ajutorul militar pe care SUA l-a acordat deja Ucrainei de începutul războiului cu Rusia.

Procesul este într-un stadiu incipient, un înalt oficial american al apărării declarând că se uită la viitorul forțelor ucrainene cu scopul de a răspunde la întrebări cheie despre ce are sens și își doresc SUA ca Ucraina să aibă pe termen mediu și lung din punct de vedere al sprijinului militar. Pe lângă conflictul actual, care se așteaptă să fie de lungă durată, SUA se uită la următorii cel puțin cinci ani după încheierea războiului.

Analiza este realizată împreună cu reprezentanți din vârful conducerii militare ucrainene și, dacă este aprobată de președintele Joe Biden, ar putea duce la vânzări viitoare de arme pe mai mulți ani și la stabilirea de către SUA a unui program de pregătire militară pe termen lung. Aceasta va fi prezentată Kievului ca propunere și ar oferi o foaie de parcurs clară, care să arate cum consideră SUA că Ucraina ar trebui să-și dezvolte armata.

 

Strategia de dezvoltare a Forțelor Armate ucrainene ar putea fi decisă chiar acum

 

Se așteaptă că echipa mixtă de analiză să se reunească în următoarele una-două luni, a declarat oficialul american sub anonimat, subliniind că punctele de vedere ale Ucrainei vor fi esențiale pentru decizia finală, întrucât cel mai important lucru este „care va fi strategia lor, ce vor”.  

Rezultatele inițiale ale analizei ar putea consta în recomandări pentru arme și antrenament, în funcție de strategia militară pe care Ucraina o aprobă. Acest lucru ar putea extinde în cele din urmă relațiile SUA și ale aliaților cu Ucraina, prin contracte de armament pe termen lung, pe mai mulți ani.

Luna trecută, când a discutat despre ajutorul acordat Ucrainei, Colin Kahl, subsecretarul pentru politici al Departamentului de Apărare, a remarcat: „Deși multe dintre aceste capacități nu sunt menite să contribuie în mod direct la lupta de acum, ele vor forma coloana vertebrală a unei viitoare forțe ucrainene robuste, capabile să apere Ucraina pentru anii următori.”

Evaluarea SUA și planurile inițiale ar putea fi discutate chiar azi, 8 septembrie, în cadrul întâlnirii pe care Mark Milley și secretarul Apărării Lloyd Austin o au cu omologii din țările aliate, în Germania.

 

SUA mențin ritmul de aprovizionare cu armament a trupelor ucrainene

 

Între timp, analizele preliminare au condus la concluzia că, deși Ucraina are în prezent un inventar de aproximativ 1.000 de drone de diferite capacități, este nevoie să mai primească în câteva săptămâni cel puțin încă 10 drone Switchblade 600 echipate cu focoase antiblindate.

SUA iau în calcul, de asemenea, finanțarea modificărilor la sistemele existente, cum ar fi vehiculul aerian fără pilot de dimensiuni reduse Boeing Insitu ScanEagle, astfel încât să permite Ucrainei să le folosească pentru a colecta informații vitale despre situația electronică din câmpul de luptă, respectiv despre țintele rusești, cum ar fi radarele și sistemele de comunicații electronice.

Una dintre cele mai acute nevoi ale Ucrainei este însă cea privind muniția de artilerie de 155 mm, pe care ucrainenii o folosesc într-un ritm ridicat. 

Pentagonul a emis contracte de 364 de milioane de dolari la sfârșitul lunii trecute către o varietate de furnizori americani și internaționali, cu scopul de a livra 100.000 de proiectile în 90 de zile și 15.000 pe lună după aceea. Obiectivul pe termen mai lung este de a livra mai mult de 30.000 de proiectile pe lună în următorii doi până la trei ani. 

 

Refacerea stocurilor. SUA speră dublarea producției lunare de HIMARS

 

2. Sistem ame... (sistem-himars_30223300.jpg)

Sistem american HIMARS


Pe de altă parte pentru a reface stocurile de armament diminuate de fluxul către Ucraina, SUA au inițiat mai multe contracte critice începând cu luna mai.

Printre acestea se numără contracte de: 624 de milioane de dolari cu Raytheon, pentru sistemele de rachete Stinger; 352 de milioane de dolari cu Raytheon și Lockheed Martin pentru sistemul antitanc Javelin; 33 de milioane de dolari cu Lockheed pentru lansatorul de rachete multiplă HIMARS și de 8 milioane de dolari cu AeroVironment pentru dronele Switchblade.

De asemenea, Pentagonul speră să dubleze producția lunară de HIMARS, la 12 lansatoare pe lună.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel