Moment istoric. Plan comun de apărare militară pentru Europa, semnat la Paris

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unei reuniuni desfăşurate, miercuri la Paris, zece ţări europene au lansat, un plan comun de apărare militară care îşi propune să răspundă şi să reacționeze la crizele din vecinătatea granițelor bătrânului continent european, Franţa transmiţând semnalul că Europa este capabilă să îşi garanteze propria securitate.

Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI), căci despre ea este vorba, a fost lansată în iunie şi a început cu nouă țarii europeană care s-au angajat prin această iniţiativă să formeze un nou mecanism de cooperare europeană în materie de apărare.

Iniţiativa Europeană de Intervenţie a luat o formă oficială la Paris, aşa cum am spus anterior în luna iunie, după luni de negocieri cu Germania, pe care Franța dorește să o pună în centrul acesteui noi coaliţii de state.

Miercuri, Iniţiativa Europeană de Intervenţie a mai suferit o transformare, deoarece în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Paris, liderii ţărilor participante au elaborat planul de funcţionare a acestei coaliţii, iar Finlanda a devenit a 10-a țară care se alătură IEI.

Statele care fac parte din nou mecanism de cooperare europeană în materie de apărare sunt: Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania, Portugalia şi Finlanda.

Inițiativa condusă de francezi nu ar intra în conflict cu alianța NATO, dominată de SUA, susțin liderii politici ai statelor membre, dar crearea acestei coaliţii reflectă preocupările legate de abordarea izolaţionistă a Statelor Unite sub președintele Donald Trump în relaţia cu unele state membre ale Alianţei Nord Atlantice, potrivit Reuters.

Emmanuel Macron a propus ideea cu mai mult de un an în urmă, dar a fost întâmpinată cu scepticism de alte națiuni ale Uniunii Europene, idee care coincide cu lansarea de către U.E a unui pact de apărare menit să promoveze investiții militare comune.

,,Într-un mediu în care ameninţările şi modificările de natură geopolitică şi climatică se intensifică, iniţiativa trebuie să transmită mesajul că Europa este pregătită, are capabilităţi’’, a spus un oficial al ministerul francez al Apărării.

Potrivit agenţei Reuters, oficialul a ţinut să precizeze că : ,,Iniţiativa nu intră în contradicţie, nici nu încearcă să ocolească eforturile istorice în materie de apărare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotrivă, va contribui la îmbunătăţirea interoperabilităţii între ţările participante".

Marți, Macron a cerut o "armată europeană reală" pentru a reduce dependența de Statele Unite

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - într-un interviu difuzat marţi de postul de radio Europe 1 - că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată''. 

,,Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană'', a pledat şeful statului francez în interviul înregistrat luni seara. 

Iar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut mult timp ideea că UE ar trebui să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de alianţa NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel