Cooperarea Republicii Moldova cu NATO în domeniul apărării, discutată la sediul Cartierului General al Alianţei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Cooperarea Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi asistenţa oferită de ţările aliate în contextul dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale au constituit principalele subiecte discutate marţi, 6 noiembrie, de ministrul Apărării Eugen Sturza cu E.S. Rose Gottemoeller, Secretarul General Adjunct al NATO.

În cadrul întrevederii, care s-a desfăşurat la sediul Cartierului General al NATO, cei doi oficiali s-au referit la programele şi proiectele susţinute de Alianţă în Republica Moldova, care au ca obiectiv transformarea sectorului de securitate şi apărare şi ajustarea acestuia la standardele internaţionale, potrivi Deschide.md.

În acest sens, ministrul Apărării a evidenţiat sprijinul oferit de NATO în contextul Iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare (DCBI), inclusiv prin ajustarea cadrului legal şi expertiza în elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare şi Strategiei Militare, aprobate recent.

Eugen Sturza a menţionat că un alt pas important în colaborarea ţării noastre cu Alianţa pe dimensiunea de apărare îl reprezintă lansarea recentă a proiectului „Consolidarea capabilităţilor în domeniul Medicinii Militare”, care marchează, de altfel, demararea celei de-a doua faze a DCBI, şi prevede asistenţă tehnică şi de instruire pentru unităţile şi instituţiile militare din cadrul Armatei Naţionale.

Ministrul Apărării a mulţumit şi pentru ofertele de instruire în şcolile NATO, specificând că pregătirea efectivului Armatei Naţionale peste hotare constituie un factor important, care contribuie la realizarea unuia dintre obiectivele majore ale Programului „Armata Profesionistă” – cel de intensificare a participării Republicii Moldova în operaţiuni de menţinere a păcii şi la exerciţii multinaţionale în ţară şi peste hotare.   

La rândul său, Rose Gottemoeller a apreciat deschiderea Republicii Moldova de a-şi consolida şi moderniza sistemul de apărare, la care Alianţa este dispusă să contribuie prin proiecte de asistenţă şi expertiză.

Tot astăzi, ministrul Eugen Sturza s-a întâlnit cu Adjunctul Secretarului General NATO pentru Riscuri de Securitate Emergente, dr. Antonio Missiroli. Discuţiile s-au axat pe sprijinul acordat de Alianţă la implementarea unor proiecte în domeniul apărării cibernetice şi combaterii riscurilor biologice, precum şi prin intermediul Programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate.

De menţionat că ministrul Apărării Eugen Sturza se află, în perioada 5-7 noiembrie,  într-o vizită oficială la Bruxelles, Belgia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel