Piloții ucraineni de F-16, pregătiți în România? S-a confirmat oficial crearea unui centru de pregătire de F-16 în Europa de Est

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

SUA și Europa discută intens cu privire la programul de pregătire al piloților ucraineni pentru avioane de luptă occidentale. Devine tot mai clar că va fi vorba de F-16 Fighting Falcon și avem și o confirmare oficială la nivel guvernamental cu privire la centrul de pregătire pentru piloții ucraineni.

Guvernul olandez a anunțat oficial că Olanda, împreună cu Danemarca, având sprijinul Statelor Unite ale Americii, lucrează la înființarea unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni.

Olanda confirmă astfel oficial și că e vorba de avioane de luptă F-16 Fihgting Falcon. 

Se așteaptă ca la Ramstein discuțiile să avanseze. 

Planul propus de Olanda în programul „F-16 pentru Ucraina” are trei direcții majore, iar cea de-a treia se referă la un centru de pregătire special pentru acest proces.

State precum Danemarca sau Olanda ar putea fi primele care vor livra F-16 Ucrainei, acestea deținând aproximativ 40 de avioane F-16 care vor fi înlocuite cu F-35.

 

Centrul de pregătire pentru piloții ucraineni în România?

 

2. Avioane de... (f-16-olanda_80751100.jpg)

Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Planul propus de Olanda e ca piloții ucraineni să înceapă imediat trecerea pe F-16, ulterior să participe la programe care să ridice inclusiv barierele lingvistice iar țn cele din urmă să fie înființat un centru de pregătire, potrivit guvernului olandez „într-unul din statele membre NATO din Europa de Est”.

Olanda nu specifică despre ce stat este vorba.

Trebuie menționat însă că în Europa de Est doar România operează avioane F-16 Fighting Falcon. Bulgaria se află în plin proces de achiziție după ce a contractat cea mai modernă versiune a F-16: Block 70 Viper, dar se confruntă cu întârzieri majore privind livrările.

Dacă e să extindem aria geografică și să luăm în considerare că olandezii au inclus în acest termen generic și o parte din centrul Europei, un alt candidat extrem de plauzibil ar putea fi Polonia. 

Cert e că înființarea de către NATO a unui centru de pregătire pentru piloți de F-16 în România, ceea ce e la momentul actual o simplă ipoteză, ar putea fi benefică și pentru Forțele Aeriene Române care au achiziționat recent 32 de avioane F-16 din Norvegia și care se confruntă cu provocarea de a instrui un număr mare de piloți într-un timp scurt.

Interesant e că versiunea F-urilor deținute de Olanda este aproximativ aceeași cu avioanele F-16 achiziționate de România din Portugalia și Norvegia. Avioanele olandeze sunt trecute prin programul Mid-Life Update (MLU) Block 15/20.

Totodată, înainte ca țara noastră să semneze contractul pentru cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia, România s-a interesat și de F-urile Olandei.

CITEȘTE ȘI: Soluție de viitor pentru România? Avioane F-16 MLU versiune aflată și în dotarea României, modernizate la Block 70 Viper la OGMA în Portugalia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel