Peter Strzok: FBI începuse spionarea lui Trump în campania din 2016. Detalii din dosarul Steele

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

FBI a deschis anchete asupra candidatului Donald Trump mai devreme de 31 iulie 2016, data citată în variantele oficiale, potrivit mesajelor text (pdf) ale directorului adjunct al momentului respectiv, Peter Strzok, publicate recent.

Într-un mesaj text către avocatul FBI Lisa Page, cu care Strzok avea şi o relaţie, trimis pe 28 iulie 2016, Strzok a menţionat „investigaţiile noastre deschise [de contraspionaj n.r.] referitoare la conexiunile ruse ale lui Trump”, potrivit Epoch Times.

Data mesajului text este semnificativă, deoarece FBI a susţinut de la începutul scandalului privitor la spionarea lui Trump în campania din 2016 că a deschis ancheta pe 31 iulie.

În special în comunicaţiile electronice standard (pdf), care atestă deschiderea anchetei, Strzok a scris că spionajul a fost declanşat de informaţiile pe care biroul le-a primit la 29 iulie 2016. FBI nu a dezvăluit niciodată că l-a investigat pe Trump înainte de acea dată.

FBI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii formulată de The Epoch Times.

Informaţiile primite de FBI se refereau la o conversaţie între George Papadopoulos, consilier al campaniei lui Trump, şi diplomatul australian Alexander Downer. Papadopoulos i-a spus lui Downer că ruşii aveau informaţii dăunătoare despre candidata Partidului Democrat la preşedinţia americană, Hillary Clinton.

Devin Nunes (R-California), membru în Comisia de Informaţii a Camerei, a declarat în repetate rânduri că FBI a spionat echipa de campanie a lui Trump cu câteva luni mai devreme de data oficială a deschiderii anchetei, 31 iulie 2016. Dar ani de zile în domeniul public au existat doar dovezi circumstanţiale care să susţină afirmaţia.

Crossfire Hurricane, numele de cod pentru cele patru anchete deschise de FBI asupra echipei de campanie a lui Trump, a evoluat şi a devenit, în cele din urmă, investigaţia specială efectuată de fostul director FBI Robert Mueller. După 22 de luni, Muller nu a găsit dovezi pentru a stabili că cineva din campania lui Trump a colaborat cu Rusia.

Dar Lisa Page şi Peter Strzok au jucat roluri cheie în anchetă, în timp ce trimiteau mesaje text despre ura lor deschisă faţă de Trump şi preferinţa pentru Clinton. Strzok i-a spus lui Page că „îl vom opri” pe Trump să devină preşedinte, a discutat despre o „poliţă de asigurare” pe care o avea în cazul în care Trump ar fi câştigat şi s-a întrebat despre „punerea sub acuzare” în perioada în care s-a alăturat echipei de consilieri speciali în primele luni ale preşedinţiei lui Trump.

 

Rolul dosarului Steele Dossier era „să influențeze“ mass-media

 

În mesajele recent desecretizate, fostul agent FBI, Peter Strzok, care a condus ancheta Biroului asupra potențialelor legături ale campaniei Trump cu Rusia, a susținut capacitatea dosarului Steele de a „influența“ mass-media, precizeaza publicatia americana National Review

De curând, Republicanii din Senat au făcut publice o serie de mesaje interne ale FBI aparținând lui Strzok, care oferă informații despre Crossfire Hurricane, ancheta asupra campaniei Trump.

Departamentul de Justiție a desecretizat datele în 1 decembrie, după ce senatorii Ron Johnson (R., Wisc.) Și Chuck Grassley (R., Iowa) au cerut procurorului general William Barr și directorului FBI, Christopher Wray, să declasifice documentele în octombrie, în cadrul anchetei lor cu privire la Crossfire Hurricane.

Mesajele lui Strzok sugerează că era la curent cu faptul că fostul spion britanic Christopher Steele, al cărui dosar a fost utilizat de FBI pentru a obține mandate de supraveghere asupra lui Carter Page, a fost sursa pentru o știre Yahoo! News care susținea că Page a avut o întâlnire secretă la Moscova cu doi informatori ai Kremlin-ului.

„Luând în considerare articolul Yahoo, aș afirma categoric că rapoartele lui Steele ar trebui considerate cel puțin ca având intenția să influențeze și de asemenea să informeze'', scria Strzok, care a fost concediat de FBI in August 2018.

Ulterior s-a descoperit că Steele a fost o sursă pentru articol și s-a întâlnit cu mai mulți jurnaliști în Washington, DC, ca parte a unei campanii de investigare a opoziției comandată de campania DNC și Clinton.

Deși Strzok și-a exprimat suspiciunea că Steele a fost sursa articolului, FBI a continuat să colaboreze cu fostul spion și nu a dezvăluit contactul lui Steele cu jurnaliști la Curtea de Supraveghere a Informațiilor Externe (FISC).

FBI-ul și-a încheiat ulterior relația cu Steele după ce acesta a colaborat cu Mother Jones pentru o altă știre legată de dosar, pe 31 octombrie 2016.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel