Peste 20 de mari companii ruse din industria de apărare sunt încă în afara sancțiunilor

Cătălin Costea  |
Data publicării:

Nu mai puțin de 24 de producători ruși de armament implicați în producția de rachete de croazieră Kalibr și a altor sisteme de luptă rusești utilizate în războiul împotriva Ucrainei nu sunt afectate de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit unei analize a think tank-ului ucrainean StateWatch.

Printre companiile rusești care s-au sustras sancțiunilor se numără NPO “Novator”, producătorul rachetei de croazieră Kalibr folosită intens de forțele ruse pentru a lovi infrastuctura din orașele ucrainene provocând numeroase victime în rândul populației civile.

“Vostochnaya Verf”, o companie de construcții navale cu sediul în Vladivostok, producătorul navelor de desant clasa Serna folosite inclusiv în timpul asaltului Rusiei asupra Insulei Șerpilor, nu este nici ea inclusă pe lista entităților ruse sancționate de Occident.

Uzina Electromecanică „Kupol”, o altă companie nesancționată, continuă să producă în mod activ tehnică de luptă folosită în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În iunie 2022, presa rusă de stat a anunțat că uzina a început să lucreze la un nou modul pentru sistemul de rachete antiaeriene Tor, după ce în septembrie 2019 compania a semnat un contract cu Ministerul Apărării din Rusia pentru noi contracte de livrare de sisteme Tor-M2 și Tor-M2DT, evaluate la aproximativ 1,57 miliarde de dolari.

În anumite cazuri, în timp ce companiile-mamă din Rusia au fost sancționate, acestea au putut continua să atragă investiții folosindu-și filialele nesancționate.

Hlib Kanievsky, șeful de cercetare la StateWatch, a declarat că „aceste dezvăluiri confirmă faptul că importanți producători ruși de arme au scăpat de consecințele aportului continuu la invazia neprovocată asupra Ucrainei.

Aceste 24 de entități continuă să funcționeze neafectate de sancțiuni, jucând un rol esențial în favorizarea atrocităților Rusiei.”

De asemenea, Kanievsky a insistat asupra necesității ca inclusiv filialele companiilor să fie sancționate individual, pentru a preveni orice cooperare secretă cu companiile de bază supuse sancțiunilor.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel