Pentru prima dată în istorie, Cehia va nominaliza explicit Rusia și China drept amenințări la adresa securității statului

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat pentru serverul iROZHLAS.cz, directorul Secției politice și strategie de apărare din cadrul Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a declarat, pe 08.04.2023, că, pentru prima dată în documentele sale strategice, Cehia numește Rusia și Rusia China drept amenințări la adresa securității statului.

Potrivit precizărilor acestora, până acum, în cele două documente principale ale politicii cehe de securitate și apărare, au apărut formulări generale precum „unele state” sau „instabilitate și conflicte regionale în zona euro-atlan”.

După cum a declarat Jireš, oficiali din Ministerele Apărării și Afacerilor Externe lucrează la documentele care definesc pozițiile, ambițiile și planurile cehe în politica de securitate și apărare. Este vorba despre Strategia de Securitate și Strategia de Apărare, ale căror versiuni valabile în prezent sunt depășite din cauza invaziei ruse în Ucraina.

„Ambele documente vor menționa în mod explicit autorii celor mai mari amenințări. Pe lângă terorism, Rusia și China vor fi acolo”, a menționat Jireš.

Strategia de Securitate a Republicii Cehe datează din 2015, iar Strategia de Apărare din 2017. Ele au fost urmate de alte documente strategice, respectiv Perspectiva pe termen lung pentru apărare și Conceptul de construcție al Armatei Cehiei. În versiunile anterioare ale documentelor strategice, se vorbește despre „unele state care urmăresc să revizuiască ordinea internațională existentă”, respectiv despre Federația Rusă, care „și realizează deschise ambițiile de putere în Europa de Est, inclusiv prin folosirea forței militare”. În documente nu există însă o nominalizare directă a Rusiei ca o amenințare pentru securitatea Republicii Cehe.

„În mediul ceh, acest domeniu de activitate. Pe de altă parte, nu este nimic surprinzător, deoarece noul concept strategic al NATO este explicit în ceea ce este identificat inițiatorii principalelor amenințări la adresa securității”, a subliniat Jireš.

Republica Cehă, în calitate de stat membru al Alianței Nord-Atlantice, a fost de acord cu noul concept strategic al NATO în iunie anul trecut, la summitul de la Madrid. „Acum îl vom transforma doar în documente strategice naționale în domeniul apărării și securității”, a adăugat Jireš.

În noul concept strategic, NATO descrie Rusia drept „cea mai semnificativă și cea mai directă amenințare la adresa securității, păcii și stabilității alianței în zona euro-atlantică”. A lianța mai precizează că nu mai poate considera Rusia drept un partener. China este și ea menționată pentru prima dată în conceptul strategic al NATO. Conform documentului, „China asociată o provocare la adresa intereselor, securității și valorilor alianței”.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel