Pentru dronele kamikaze, Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro şi i-ar fi oferit câteva arme capturate de la arma ucraineană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a oferit Iranului 140 de milioane de euro în numerar și o serie de arme britanice și americane confiscate pe câmpul de luptă din Ucraina, în schimbul unor drone pe care acum le utilizează pentru a lovi infrastructura ucraineană.

Postul de televiziune britanic Sky News a relatat, citând o surse din domeniul intelligence-ului, ca două avioane rusești Il-76 au aterizat pe 20 august la Teheran. 

Potrivit Sky News, aeronavele ruseşti au venit la Teheran pentru a cumpăra drone, iar achiziţia ar fi fost achitată cu 140 de milioane de euro în numerar şi oferirea unor arme confiscate din Ucraina - racheta britanică antitanc NLAW, racheta americană antitanc Javelin și racheta antiaeriană Stinger.

De precizat că aceste informaţii nu au putut fi verificate în alte surse. Nu este o noutate ca ruşii au reuşit să intre în posesia câtorva lansatoare de rachete antitanc de tip NLAW şi Javelin - acestea au fost prezentate recent şi militarilor din Belarus - dar nu există informaţii că ar fi ajuns şi la armată iraniană.

Lansatoare de rachete antitanc de tip NLAW, Javelin și lansatorul de grenade antitanc portabil Panzerfaust 3, prezentate militarilor din Belarus.

Potrivit unei surse Sky News, armele făceau parte dintr-un lot de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene, care "au căzut în mâinile Rusiei".

Probabil armele aceste arme au fost oferite Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran pentru a le studia și, eventual, pentru a copia tehnologiile occidentale care stau la baza lor. Acest lucru s-a mai întâmplat înainte - de exemplu, în 2011, iranienii au capturat o dronă de recunoaștere americană RQ-17 Sentinel, iar anul următor au anunțat că au creat o copie a acesteia.

Pe baza unor imagini din satelit, se presupune că două avioane de transport Il-76 ar fi aterizat la Teheran la ora locală 03:32, pe 20 august, şi ar fi adus bani și arme occidentale în Iran și au plecat câteva ore mai târziu cu drone iraniene.

În schimbul banilor şi armelor occidentale, Iranul a oferit Rusiei peste 160 de UAV-uri, inclusiv 100 de drone kamikaze Shahed-136, care sunt folosite de Federația Rusă pentru a ataca infrastructura critică din Ucraina, precum și 60 de drone Shahed-131 mai mici și șase drone Mohajer-6.

Potrivit unei surse Sky News, în ultimele zile, între Teheran și Moscova s-a ajuns la un acord privind furnizarea ulterioară de drone în valoare de 200 de milioane de euro. În plus, se susține că, începând cu 20 august, cel puțin cinci avioane rusești au transportat drone din Iran în Rusia.

Se știe că Rusia a folosit în ultima vreme masiv drone kamikaze, pe care experții le identifică drept iraniene "Shahed-136", iar forțele rusești le folosesc sub numele de "Geranium", pentru a lovi Ucraina. Teheranul a negat în repetate rânduri transferul de drone către Rusia, dar ulterior a recunoscut că le-a furnizat înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

În plus, potrivit presei și agențiilor de informații occidentale și ucrainene, Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, împotriva cărora Ucraina nu are în prezent o apărare eficientă.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că furnizarea de arme Rusiei de către Iran pentru un război la scară largă o face complice la agresiune și crime de război pe teritoriul Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel