Rusia publică informații false despre tancurile T-80 BVM care „în două zile pot ajunge la Canalul Mânecii”, ascunzând eșecul din Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă cu trofee de război, Mai 2022. Tancuri ruseşti T-80BVM și T-80BV capturate de militarii ucraineni. Sursa foto: Brigada 93 Mecanizată a Forţelor Terestre Ucrainene.
Paradă cu trofee de război, Mai 2022. Tancuri ruseşti T-80BVM și T-80BV capturate de militarii ucraineni. Sursa foto: Brigada 93 Mecanizată a Forţelor Terestre Ucrainene.

Pentru a ascunde eșecurile înregistrate în Ucraina de militarii ruşi, propaganda Kremlinului publică rapoarte false despre cât de performant este echipamentul armatei ruse și despre cât de bine este folosit acesta în așa-numita "operațiune militară specială". 

La 7 mai, presa rusă a afirmat că "unele tancuri rusești s-au dovedit a fi atât de bune încât forțele SUA și NATO vor fi obligate în curând să revizuiască modul în care luptă, precum și să-şi modernizeze armamentul", făcând aluzie la sisteme de rachete antitanc pe care statele occidentale le oferă Ucraineni. 

Publicaţia rusă Life.ru a mers atât de departe cu înşiruirea de naraţiuni false, folosind în mod eronat un articol din publicaţia americană Task & Purpose, încât a susţinut că tancurile T-80BVM ale armatei ruse "pot ajunge la Canalul Mânecii în două zile".

De fapt, forţele ruse de ocupaţie au suferit cele mai mari pierderi la capitolul tancuri. Forțele Armate Ucrainene chiar au reuşit săptămâna trecută să distrugă cel mai nou tanc aflat în dotarea armatei ruse şi anume T-90M Proryv (Breakthrough), despre care publicaţia rusă Life.ru nu spune nimic.

În mare parte, aceste pierderi au fost înregistrate deoarece conducerea militară rusă a luat decizia de a trimite în Ucraina, în prima linie, echipamente militare învechite, care provin din stocurile de armament ale armatei ruse.

Majoritatea tancurilor pe care ruşii le-au folosit în Ucraina nici măcar nu dispun de sisteme de protecţie activa. Chiar şi tancurile care dispun de aceste sisteme, tot nu au rezistat sistemelor de rachete antitanc. Aşa cum este cazul lui T-90M Proryv care dispune de un blindaj compozit reactiv, similar cu cel al tancului rusesc T-14 Armata.

În cele două luni şi jumătate de când Rusia a început agresiunea militară împotriva Ucraineni, am putut observa cu toţii că niciun tanc de luptă rusesc nu poate rezista unor arme antitanc moderne precum Javelin, NLAW. De asemenea, sistemele ucrainene de rachete antitanc Korsar și Stugna-P s-au dovedit la rândul lor extrem de eficiente împotriva tancurilor ruseşti. 

În plus, merită remarcat faptul că printre cele mai grele pierderi înregistrate de trupele rusești în Ucraina se numără cel puțin 74 de tancuri T-80 de ultimă generație, distruse și abandonate.

Ieri, probabil pentru a demonstra ca tancurile ruseşti sunt de ’’neinvins’’ pe câmpul de luptă aşa cum susţine mass-media rusă de propagandă, militarii ucraineni ai Brigăzii 93 Mecanizată „Cold Yar” au făcut o mică parada cu tehnica militară pe care au luat-o drept trofeu de la forţele ruse de ocupaţie.

Militarii ucraineni au defilat cu mai multe tancuri ruseşti de tip T-80 şi chiar cu un T-80 BVM pe al cărui tun au scris în mod ironic Fury.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel